Spahn: Nijemci do kraja zime vakcinisani, izliječeni ili mrtvi

Sve više njemačkih političara govori otvoreno o mogućnosti uvođenja obaveze vakcinisanja protiv korona virusa i u Njemačkoj.

Institut Robert Koch i u ponedjeljak bilježi nove, rekordne vrijednosti novozaraženih korona virusom (EPA)

Političari u Njemačkoj raspravljaju o sličnim mjerama kao u susjednoj Austriji, gdje je uveden lockdown, dok se jedinice intenzivne njege pune i broj slučajeva dostiže nove rekorde, prenosi agencija Fena pozivajući se na BBC.

Tako je njemački ministar zdravstva Jens Spahn izdao oštro upozorenje, pozivajući da se što više ljudi vakciniše.

„Vjerovatno će do kraja ove zime, kako se ponekad cinično kaže, gotovo svi u Njemačkoj biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi“, naveo je on.

Za takvu situaciju ministar zdravstva Njemačke krivi „vrlo zaraznu varijantu Delta“.

„Zato tako hitno preporučujemo vakcinaciju“, dodao je.

Posljednje sredstvo

Kako prenosi agencija Hina, sve više njemačkih političara govori otvoreno o mogućnosti uvođenja obaveze vakcinisanja protiv korona virusa i u Njemačkoj, a bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek u ponedjeljak je obavezu cijepljenja naveo kao sredstvo za izlaz iz pandemije.

„Ja sam zapravo cijelo vrijeme bio protivnik obaveze vakcinisanja, ali mislim da ćemo vrlo brzo morati govoriti o ovoj temi“, rekao je Holetschek u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk i istakao kako ova obaveza neće pomoći “danas ili sutra”, ali da je to sredstvo koje vodi ka izlazu iz pandemije.

„U međuvremenu sam za to da se obaveza uvede kao posljednje sredstvo u borbi protiv pandemije i o tome moramo jako brzo govoriti i u Berlinu kako bi dobili jedinstveno rješenje za cijelu zemlju.“

Prije Holetscheka su se za obavezno vakcinisanje založili demokršćanski premijeri saveznih pokrajina Bavarska i Schleswig-Hollstein, Markus Soeder i Daniel Guenther.

Rasprava sa virolozima

Čelna stranka vjerojatne buduće koalicijske vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), raspravljat će ovih dana s vodećim njemačkim virolozima o pitanju uvođenja obaveze vakcinisanja.

Stručnjak SPD-a za zdravstvena pitanja i mogući novi savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach pokazao je, u intervjuu za dnevnik Bild, otvorenost za dugoročno tematiziranje obavezne vakcinacije.

“To nam naravno neće pomoći akutno u trenutnoj situaciji, ali mi se moramo kretati u smjeru obveze vakcinisanja“, rekao je Lauterbach i dodao kako bez obavezne vakcinacije vjerovatno neće biti moguće doći do kvote cijepljenih koja je potrebna za izlazak iz pandemije.

Rekordne brojke

Vodeći virolozi također obavezu smatraju mogućom, ali samo kao posljednju raspoloživu mjeru.

„Niko ne želi obavezu vakcinisanja, ali ako nam ništa drugo ne preostane, morat ćemo i o tome razmisliti“, rekao je Lothar Wieler, direktor državnog epidemiološkog instituta Robert Koch za ZDF.

Institut Robert Koch i u ponedjeljak bilježi nove, rekordne vrijednosti novozaraženih korona virusom. U roku od 24 sata zabilježena su 30.643 nova oboljenja te 62 umrla, a sedmodnevna incidencija je za cijelu zemlju porasla na 386,5 na 100.000 stanovnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Nacionalni i regionalni čelnici koji su se sastali dogovorili su mjere kao dio odgovora na četvrti val pandemije koja je snažno pogodila Njemačku.

Published On 18 Nov 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO