Portugal četvrta zemlja EU-a koja je odbacila ugalj

Ranije, s upotrebom uglja za proizvodnju električne energije prestale su Belgija, Austrija i Švedska.

Sagorijevanje uglja je najveći pojedinačni izvor emisije plinova s efektom staklene bašte (EPA - Ilustracija)

Portugal je postao četvrta zemlja Evropske nije koja je prestala koristiti ugalj za proizvodnju struje pošto je posljednja elektrana na ugalj Pego za vikend prekinula proizvodnju.

Ranije, s upotrebom uglja za proizvodnju električne energije prestale su Belgija, Austrija i Švedska.

Aktivisti za zaštitu životne sredine danas su pozdravili tu odluku, iako su upozorili da bi mogući prelazak na proizvodnju struje sagorijevanjem drvenog peleta bio korak u pogrešnom pravcu.

“Sada je izazov osigurati da komunalna preduzeća ne pogriješe zamjenjujući ugalj fosilnim gasom ili neodrživom biomasom”, rekla je Kathrin Gutmann, direktorica kampanje za postepeno izbacivanje elektrana na ugalj u Evropi do 2030., prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Sagorijevanje uglja je najveći pojedinačni izvor emisije plinova s efektom staklene bašte.

Samo odbacivanje uglja ‘nije odgovor’

Portugalski ministar životne sredine Joao Pedro Matos Fernandes rekao je da prijedlozi za nastavak rada elektrane Pego, koja je na tenderu, uključuju biomasu, solarnu energiju i proizvodnju električnih vozila.

„Oslobađanje od najvećeg izvora plinova staklene bašte je važan dan za Portugal. Ali to je pogoršano izgledima da se elektrana pretvori u postrojenje za sagorijevanje šuma”, rekao je šef portugalskog ekološkog udruženja ZERO Francisco Ferreira .

On je dodao da odbacivanje uglja samo radi prelaska na “sljedeće najgore gorivo nije odgovor”.

Izvor: Agencije

Povezane

Osamnaest država se prvi put obavezalo da će postepeno izbaciti iz upotrebe taj oblik fosilnog goriva i da neće graditi ni finansirati izgradnju novih elektrana na ugalj.

Published On 04 Nov 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO