Na Novom Zelandu kraj karantina

Auckland je sada izoliran od ostatka Novog Zelanda, a prepreke na putevima trebaju biti uklonjene 15. decembra.

Strogi propisi za međunarodne dolaske ostaju na snazi, rekla je Ardern najavljujući da će ih ublažiti početkom iduće godine (EPA)

Novi Zeland početkom decembra će okončati tromjesečni karantin najvećeg grada u zemlji Aucklanda i usvojit će novu strategiju borbe protiv korona virusa, izjavila je danas premijerka Jasinda Ardern, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Premijerka je rekla kako će od 23.59 sati 2. decembra Novi Zeland početi primjenjivati nove metode borbe protiv COVID-a 19 i nastojati da suzbije delta soj virusa umjesto da pokuša da ga potpuno eliminira.

„Teška istina je da je delta soj tu i nije spreman nestati. Iako nijedna zemlja nije uspjela eliminirati delta soj potpuno, Novi Zeland je u boljem položaju od većine drugih da se sa tim izbori“, istakla je ona.

Politika nula COVID-a

Do sada je njena Vlada nastojala potpuno eliminirati virus, primjenjujući takozvanu politiku nula COVID-a, sa strogim mjerama zaključavanja, rigoroznim trasiranjem kontakata i strogom kontrolom granica.

Novi sistem koji ne predviđa zaključavanja, predstavljen je kao sistem semafor. Zeleno znači da takoreći neće biti nikakvih kontrola za virus, narandžasto znači da se nosi maska na nekim mjestima, a crveno dozvoljava trgovinama da budu otvorene samo za vakcinisane klijente uz potrebno poštovanje fizičkog odstojanja.

Od korona virusa je na Novom Zelandu, koji ima pet miliona stanovnika, umrlo 40 ljudi, ali pritisak se pojačao da se okonča karantin uveden u Aucklandu od avgusta, kada je detektiran delta soj.

Ardern je prvo predvidjela da će promijeniti politiku kada stopa vakcinacije dostigne 90 posto u državi ali je na kraju pomjerila ponovno otvaranje grada sa sadašnjom stopom vakcinacije od približno 83 posto.

Međunarodni dolasci

Premijerka je rekla da će Auckland prvo biti u crvenoj kategoriji, dodajući da vlasti još klasiraju druge zone.

Auckland je sada izoliran od ostatka Novog Zelanda, a prepreke na putevima trebaju biti uklonjene 15. decembra.

Strogi propisi za međunarodne dolaske ostaju na snazi, rekla je Ardern najavljujući da će ih ublažiti početkom iduće godine.

Izvor: Agencije