Poljska spremna zatvoriti granicu s Bjelorusijom

Razmatramo uvođenje sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući zatvaranje poljsko-bjeloruske granice sa naše strane, rekao je poljski premijer.

Spremni smo zatvoriti nove prijelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti, rekao je Mateusz Morawiecki (EPA)

Poljska razmatra mogućnost uvođenja strogih sankcija protiv Bjelorusije, uključujući zatvaranje graničnih, tranzitnih i trgovinskih prijelaza, izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

“Razmatramo [uvođenje] sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući zatvaranje poljsko-bjeloruske granice sa naše strane”, rekao je on, napominjući da će sve zavisiti od djelovanja bjeloruskih vlasti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Želimo [bjeloruskom predsjedniku Aleksandru] Lukašenku datio šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje”, kazao je Morawiecki.

“Ali, migranti se još nisu vratili”, istakao je on.

Napomenuo je da postoji snimak na kojem se vidi kako bjeloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage sigurnosti.

‘Suočavamo se s hibridnim ratom’

“To znači da će akcije bjeloruskih službi vjerovatno dovesti do eskalacije situacije”, primijetio je Morawiecki.

“Spremni smo zatvoriti nove prijelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti, kako bismo izvršili ekonomski pritisak”, rekao je poljski premijer.

“Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla s novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se s hibridnim ratom”, naveo je Morawiecki, okrivivši rukovodstvo Bjelorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim riječima, osim migracione krize, prijetnju istočnim granicama Evropske unije i NATO-a predstavljaju vještački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.

Izvor: Agencije