Kremlj negira da planira oružani napad na Ukrajinu

Rusija je uznemirena, jer se Ukrajina snabdijeva velikim količinama oružja i jača vlastite vojne potencijale, saopćeno je iz Moskve.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da Rusija ima 92.000 vojnika raspoređenih duž granice s Ukrajinom (EPA)

Kremlj je odbacio nova upozorenja da Moskva navodno razmišlja da izvrši oružani vojni napad na Ukrajinu, istakavši da je Rusija uznemirena, jer se Ukrajina snabdijeva velikim količinama oružja i jača vlastite vojne potencijale.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je ranije za Military Times da Rusija ima više od 92.000 vojnika raspoređenih duž granice s Ukrajinom i da se sprema izvršiti napad do kraja januara ili početkom februara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Invazija zavisi od vremenskih uslova’

Budanov je ocijenio da bi takav napad vjerovatno podrazumijevao zračne, artiljerijske i napade oklopnih jedinica praćene zračnim desantima na istoku i amfibijskim upadima preko Odese i Mariupolja.

Rekao je da će za navodnu invaziju na Ukrajinu biti korištena i teritorija Bjelorusije.

Ranije je TV kanal CBS News objavio da su američki obavještajci upozorili evropske saveznike na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu.

“Invazija zavisi od vremenskih uslova, ali bi se mogla dogoditi u roku od nekoliko sedmica, ukoliko ne dođe do zapadne intervencije”, navodi se u izvještaju, koji se poziva na američke zvaničnike.

Američki list New York Times objavio je u nedjelju da su predstavnici američkih obavještajnih službi upozorili saveznike SAD-a da je ostalo malo vremena da se stane na put eventualnoj ofanzivi Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je komandant jedinica za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Grigorij Galan rekao da je potrebno da u Ukrajini svaka oblast bude spremna za “rusku invaziju”.

Peskov: Vidimo eskalaciju tenzija

U međuvremenu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da Rusija smatra da Zapad kroz medijsku kampanju želi prikazati Moskvu kao prijetnju političkom rješenju ukrajinske krize.

“Posmatramo tu namjensku medijsku kampanju [Zapada]. Posmatramo kako se novinska korporacija Bloomberg koristi kao kanal za širenje lažnih vijesti i kako su i drugi američki mediji uključeni u taj proces. Vidimo eskalaciju tenzija i nove pokušaje da se Rusija prikaže kao zemlja koja ugrožava mirovni proces”, poručio je Peskov, prenosi Tass.

Izvor: Agencije