U Srbiji najveći nazadak demokratije u protekloj deceniji

Uz Srbiju, najveći nazadak demokratije zabilježen u Turskoj, Nikaragvi, Poljskoj i Brazilu, objavio švedski istraživački centar.

U izvještaju se spominje i rastuća polarizacija u SAD-u, kao i zakoni koji negativo utječu na manjine. (AP)

Sjedinjene Američke Države su se po prvi put našle na godišnjoj listi demokratija koje „nazaduju“, navodi se u godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć.

U izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, utvrđeno je da se broj nazadujućih demokratija udvostručio u protekloj deceniji, a posebno se spominje situacija u SAD-u, kao i zemljama Evropske unije poput Mađarske, Poljske i Slovenije.

Švedski istraživački centar upozorio je da se SAD i neke istočne članice EU-a suočavaju s padom građanskih sloboda i drugih sloboda.

U isto vrijeme, u Aziji, prvenstveno autoritarni režim u Kini baca sve veću sjenku na ostatak svijeta.

„Pandemija je proširila već postojeći jaz između demokratija s visokim performansama u zapadnoj Evropi i onih slabijih u centralnoj i istočnoj Evropi – rekao je Sam Van Der Staak, šef Međunarodnog Instituta IDEA za Evropu, prenijela je Fena.

On navodi da će ta podjela i dalje predstavljati izazov za jedinstvo Evrope, budući da se kontinent također suočava s većim vanjskim pritiskom nedemokratskih supersila.

‘Hibridne’ vlade i autoritarni režimi

„Ali njena povećana demokratska izolacija također predstavlja mogućnosti za veću integraciju i saradnju, jer je Evropa primorana da vrijednost demokracije vrednuje kao jezgro svoje temeljne snage“, navodi Van Der Staak.

Organizacija godišnje izvještaje pravi koristeći demokratske indikatore od 50 godina. Zemlje se dijele u tri kategorije – demokratije, koje uključuju i one koje nazaduju, „hibridne“ vlade i autoritarne režime.

U „hibridne“ zemlje spadaju Rusija, Maroko i Turska, a u autoritarne Kina, Saudijska Arabija, Etiopija i Iran.

„Historijska prekretnica za SAD bila je 2020. i 2021. godine, kada je bivši predsjednik Donald Trump postavljao pitanje legitimnosti izbora“, kaže se u izvještaju.

U izvještaju se spominje i rastuća polarizacija u SAD-u, kao i zakoni koji negativo utječu na manjine.

Navedeno je da su Turska, Nikaragva, Srbija, Poljska i Brazil zemlje u kojima je zabilježen najveći nazadak demokratije u protekloj deceniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO