Australija otvara granice za studente i kvalificirane radnike

Vlada premijera Scotta Morrisona prošlog je mjeseca ukinula ograničenja za Australce koji putuju u inostranstvo.

Neki vlasnici viza, kao i japanski i južnokorejski državljani, moći će ući od 1. decembra (EPA)

Australija je u ponedjeljak najavila da će od sljedećeg mjeseca ponovo dozvoliti ulazaka za strane studente i kvalificirvane radnike, ublažavajući neka od najstrožih ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa.

Dvadeset mjeseci nakon što je Australija zatvorila granice, neki vlasnici viza, kao i japanski i južnokorejski državljani, moći će ući od 1. decembra, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

“Australija ponovo otvara svoje granice”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews, dodajući da je to “još jedan korak naprijed za Australiju”.

Vlada premijera Scotta Morrisona prošlog je mjeseca ukinula ograničenja za Australce koji putuju u inostranstvo, nakon čega su mnogi Australci rezervirali putovanja za ljeto na Južnoj hemisferi.

Teško pogođen turistički sektor

Morrison, koji se nada da će biti ponovo izabran sljedeće godine, uporno je odbijao ublažiti pravila putovanja za ostale državljane.

Poslovne grupe snažno su lobirale da se vakcinisanim nositeljima viza dopusti povratak, jer se bore za popunjavanje radnih mjesta i za početak treće godine ograničenja.

Među onima koji su najglasniji u pozivanju na daljnje ublažavanje pravila je i obrazovni sektor.

Još nema riječi o tome kada bi se turisti mogli vratiti u Australiju, što je udarac jednako teško pogođenom turističkom sektoru, u kojem je broj posjetitelja praktički nestao od kako su granice zatvorene u martu 2020. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO