Druga noć nasilja u Nizozemskoj

Do sukoba interventne policije i demonstranata došlo je u Haagu, gdje se policija služila vodenim topovima za rastjerivanje mnoštva; manjih sukoba bilo je i u drugim gradovima.

Pet policajaca je povrijeđeno, a sedam osoba uhapšeno (Reuters)

Novi sukobi izbili su kasno u subotu u nekoliko nizozemskih gradova, na protestima protiv strožijih Vladinih mjera za obuzdavanje širenja zaraze korona virusom.

Pet policajaca je povrijeđeno, a sedam osoba uhapšeno.

Do sukoba interventne policije i demonstranata došlo je u Haagu, gdje se policija služila vodenim topovima za rastjerivanje mnoštva, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Nasilja je ipak bilo znatno manje nego prethodne večeri (Reuters)

Manjih sukoba bilo je u gradu Urku i u gradovima u pokrajini Limburg, gdje su ljutiti navijači prekinuli dvije nogometne utakmice koje su, zbog COVID pravila, odigrane bez publike.

Ranjeni u ‘orgijama nasilja’

Nasilja je bilo znatno manje nego prethodne večeri, kada je u “orgiji nasilja”, kako je to nazvao roterdamski gradonačelnik, iz vatreog oružja ranjeno troje ljudi, a 51 je osoba uhapšena.

Nizozemska je prošle sedmice postala prva zapadnoevropska zemlja koja je uvela parcijalni lockdown ove jeseni zbog porasta zaraženih korona virusom.

Mjere će biti na snazi najmanje tri sedmice, a planiraju se i nove, poput ograničavanja ulaska nevakcinisanim osobama na neke lokacije.

Izvor: Agencije