WHO ‘jako zabrinut’ zbog epidemiološke situacije u Evropi

Šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu je upozorio da bi 500.000 smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do marta ako se odmah ne poduzmu hitne mjere.

Hans Kluge smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio vakcinisanih i dominacija zaraznije delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) “jako je zabrinuta” zbog širenja COVID-19 u Evropi, dok se Stari kontinent bori s novim valom infekcija, izjavio je u subotu šef ureda WHO-a za Evropu Hans Kluge.

Upozorio je da bi 500.000 smrtnih slučajeva moglo biti zabilježeno do marta ako se odmah ne poduzmu hitne mjere, prenosi Hina.

Kluge je za BBC kazao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije.

Nekoliko evropskih zemalja zabilježilo je u posljednje vrijeme rekordno visoku stopu zaraze, zbog čega su uvedena djelomična ili potpuna zatvaranja.

Znamo šta treba napraviti

Šef regionalnog ureda WHO-a smatra da su hladno vrijeme, nedovoljan udio vakcinisanih i dominacija zaraznije delta varijante virusa odgovorni za epidemiološku situaciju.

Pozvao je na povećanje broja vakcinisanih, provedbu osnovnih javnozdravstvenih mjera i novih načina liječenja kako bi se suzbilo širenje.

“COVID-19 je opet postao glavni uzrok smrti u našoj regiji… Znamo šta je potrebno napraviti” za borbu protiv bolesti, kazao je Kluge

Smatra da bi obaveza vakcinacije trebala biti “posljednja mjera” kojoj se pribjegava, ali da bi bilo pravo vrijeme za “pravnu i društvenu raspravu” o tom pitanju.

“Prije toga postoje druga sredstva, poput COVID potvrda”, rekao je, ocijenivši da ove potvrde ne predstavljaju “ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode”.

Nasilni protesti u Rotterdamu

Austrija je u petak postala prva evropska zemlja koja je najavila da će vakcinacija protiv COVID-19 postati zakonski obavezno.

To bi pravilo trebalo stupiti na snagu u februaru.

Austrija je istovremeno, odgovarajući na rekordan rast zaraze i nisku stopu vakcinacije, uvela lockdown za sve stanovnike, nakon što je prvo na snazi bio samo za vakcinacije.

Brojne druge evropske zemlje također uvode nove mjere, dok broj slučajeva raste.

Zemlje poput Češke i Slovačke uvele su nove restrikcije za stanovnike koji se nisu vakcinisali protiv COVID-19.

U nizozemskom Rotterdamu su tokom noći izbili nasilni protesti protiv Vladinih planova za dodatne restrikcije i zabranu vatrometa za Novu godinu, na što je policija odgovorila pucanjem u demonstrante.

Njemačka u ‘vanrednom stanju’

Ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da se Njemačka nalazi u “vanrednom stanju” te je odbio isključiti mogućnost uvođenja novog lockdowna u zemlji.

Velika Britanija je u petak zabilježila 44.242 nova slučaja zaraze COVID-19.

Vlada je više puta poručila da neće uvesti lockdown, ali nije otklonila mogućnost novih restrikcija kako bi se zaštitio zdravstveni sistem.

U tom bi se slučaju razmatralo uvođenje COVID potvrda za aktivnosti u zatvorenom i obavezno nošenje maski u nekim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

Izvor: Agencije