Vukovar: Odata počast žrtvama iz masovne grobnice na Ovčari

Obilježena je30. godišnjica ubistva 200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih jedinica ubili nakon zaposjedanja Vukovara.

Ovčara - mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu (Luka Stanzl / Pixsell)

Komemorativnim programom “Ovčara, vječna rana”, u subotu je na mjestu masovne grobnice na Ovčari obilježena 30. godišnjica ubistva 200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih jedinica nakon zaposjedanja grada ondje ubili.

Srpske snage su ranjene hrvatske branitelje, dio medicinskog osoblja i civile nakon okupacije Vukovara 19. novembra 1991. godine odvele iz vukovarske bolnice te ih idući dan ubili na poljoprivrednom dobru Ovčara, nekoliko kilometara od Vukovara.

U spomen na njihovu žrtvu vijence podno spomen-obilježja položila su i svijeće upalila brojne delegacije, prenosi Hina.

Nakon sloma odbrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga.

Najmlađa žrtva imala 16 godina

Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima bili su i francuski dragovoljac hrvatski branitelj Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

Masovna grobnica na Ovčari ekshumirana je 1996. godine, a od 200 ekshumiranih branitelja i civila 192 osobe su indentificirane, dok je osam još neindentificiranih.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će u utorak, 22. novembra, predstavljanjem dnevnika vukovarskog branitelja Željka Buljana, napisanog tokom zatočeništva u logoru Sremska Mitrovica.

Izvor: Agencije