Ruska vojska dobija S-500 do kraja godine

Izlazak protivavionskog raketnog sistema S-500 Prometej na vanjsko tržište očekuje se u narednih nekoliko godina, navodi direktor Rosoboroneksporta.

Čeka se na izvoz novog sistema S-500 Prometej (Ministarstvo odbrane Rusije)

Izvoz najnovijeg ruskog protivavionskog sistema PVO-PRO S-500 počet će u narednih nekoliko godina, izjavio je generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejev.

Nakon završetka izložbe Dubai Airshow 2021 je kazao kako je planirano da se do kraja godine isporuče prvi sistemi S-500 ruskoj vojsci, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

“Izlazak protivavionskog raketnog sistema S-500 Prometej na vanjsko tržište očekuje se u narednih nekoliko godina. U ovom momentu nisu izdate dozvole za njega“, rekao je Mihejev.

Dodao je kako trenutno Rosoboroneksport plasira na inostrano tržište “priličan broj” savremenih visoko tehnoloških sistema protivzračne odbrane srednjeg i dugog dometa.

Pregovori s kupcima na Bliskom istoku

“Tu spadaju najprodavaniji S-400 Trijumf, kao i novi proizvodi koncerna Almaz-Antej – protivavionski raketni sistemi Antej 4000 i S-350 Vitjaz”, kazao je Mihejev.

Rosoboroneksport je, prema njegovim riječima, tokom ove godine vodio pregovore s partnerima sa Bliskog istoka o prodaji ruskih oklopnih vozila, uključujući savremene ruske tenkove T-90MS.

Kako je rekao, T-90MS danas predstavlja najsavremeniji ruski glavni borbeni tenk serijske proizvodnje.

Izvor: Agencije