Palestina osudila britansku odluku o proglašenju Hamasa terorističkom organizacijom

Palestinski narod je podvrgnut najgnusnijim oblicima okupacije i historijskoj nepravdi utemeljenoj Balfourovom deklaracijom, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Palestine.

Britanski potez predstavlja pristajanje na izraelski pritisak, poruka je iz Palestine (Reuters)

Palestinske vlasti su u subotu odbacile i osudile odluku vlasti Velike Britanije kojom je na listu terorističkih organizacija stavljen palestinski pokret otpora Hamas.

“To predstavlja neopravdani napad na palestinski narod, koji je podvrgnut najgnusnijim oblicima okupacije i historijskoj nepravdi utemeljenoj Balfourovom deklaracijom”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Palestine.

Balfurova deklaracija je dokument od 2. novembra 1917. godine koji je postavio temelje za stvaranje Izraela.

Prepreka na putu postizanja mira

Sačinio ju je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Arthur Balfour, prenosi Anadolija.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da britansko proglašenje Hamasa terorističkom organizacijom postavlja prepreku na putu postizanja mira i prepreku na putu tekućih napora da se konsolidira primirje i obnovi blokirani Pojas Gaze.

U saopćenju se navodi da taj britanski potez predstavlja britansko pristajanje na izraelski pritisak.

Palestinsko rukovodstvo je pozvalo britansku vladu da prekine politiku dvostrukih standarda i da odmah povuče kontraverznu odluku.

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je u petak da je Hamas etiketiran kao teroristička organizacija i da mu je zabranjeno djelovanje u toj zemlji.

Aktivistima Hamasa prijeti zatvor

Aktivisti Hamasa mogli bi se suočiti sa 14-godišnjim zatvorskim kaznama ako britanski Parlament naredne sedmice odobri tu vladinu odluku.

Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, također je osudio i odbacio tu odluku britanske vlade i optužio zvanični London za suučesništvo u agresiji na palestinski narod.

Velika Britanija je 2001. godine zabranila Hamasovo vojno krilo brigadu Al-Qasam i proglasila je terorističkom organizacijom, ali tada nije uključila i politički biro Hamasa u tu odluku.

Izvor: Agencije