Ljekar Bijele kuće: Biden je zdrav, snažan i spreman za dužnost

Joe Biden, koji u subotu slavi 79. rođendan, kao 78-godišnjak je postao najstariji američki predsjednik u historiji.

Kevin O'Connor kaže da je kolonoskopijom kod Joea Bidena pronađen 'polip benignog izgleda', koji je lagano odstranjen (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak bio na ljekarskom pregledu te podvrgnut kolonoskopiji, “spreman je za dužnost i sposoban izvršavati svoje dužnosti bez ikakvih prilagodbi”, naveo je njegov ljekar u pismu koje je objavila Bijela kuća.

Kevin O'Connor, ljekar američkog predsjednika, rekao je da je kolonoskopijom pronađen “polip benignog izgleda”, koji je lagano odstranjen, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Očekuje se da će histološka evaluacija biti dovršena početkom iduće sedmice. Predsjednik nikad nije imao rak debelog crijeva”, izvijestio je ljekar.

O'Connor je također rekao da je Biden pokazao povećanu učestalost i ozbiljnost “pročišćavanja grla” zbog refluksa, što je zahtijevalo detaljan pregled.

Taj pregled nije otkrio tumore, čireve, rak ili druga ozbiljna stanja, naveo je ljekar.

Kamala Harris prva žena s predsjedničkim ovlastima

Bidenov hod se također čini “osjetno tvrđim i manje fluidnim” nego u prošlosti, napisao je O'Connor.

Pretraga je pokazala da se veći dio ukočenosti može pripisati trošenju kričme.

Biden, koji u subotu slavi 79. rođendan, nastavio je obavljati predsjedničke dužnosti u petak oko 17:35 sati po srednjoevropskom vremenu, nakon kratkog prebacivanja ovlasti na potpredsjednicu Kamalu Harris tokom anestezije.

Harris je tako postala prva ženu u historiji SAD-a koja je imala predsjedničke ovlasti.

Biden je, kao 78-godišnjak, postao najstariji američki predsjednik u historiji.

Iako se još špekulira hoće li se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima 2024. godine, on govori da očekuje i drugi mandat.

Izvor: Agencije