Blinken: SAD zabrinut zbog ruskih aktivnosti na ukrajinskoj granici

Ne znamo šta namjerava predsjednik Vladimir Putin, ali znamo što se ranije dogodilo, rekao je američki državni sekretar.

Antony Blinken: Zabrinjava retorika koju smo vidjeli i čuli od Rusije i na društvenim mrežama (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovio je da su Sjedinjene Američke Države “ozbiljno zabrinute” zbog djelovanja i izjava Rusije u vezi s Ukrajinom, gdje napetost raste.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog neuobičajenog vojnog djelovanja Rusije na granici s Ukrajinom. Doista nas zabrinjava retorika koju smo vidjeli i čuli od Rusije i na društvenim mrežama”, rekao je on pred novinarima u Dakaru, gdje završava afričku turneju.

Kazao je da tu zabrinutost “uveliko dijele” i saveznici SAD-a, ali nije ništa rekao o tome ocjenjuje li američka obavještajna služba da ruski predsjednik Vladimir Putin želi zauzeti dijelove Ukrajine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ne znamo šta namjerava predsjednik Putin. Ali, znamo šta se ranije dogodilo. Znamo za staru strategiju pozivanja na lažne provokacije Ukrajine, ili bilo koje druge zemlje, koje služe kao izlika za ruske planove”, kazao je Blinken.

U ratu od 2014. poginulo 13.000 ljudi

Ukazao je na krizu koja je 2014. godine izbila u Ukrajini nakon rušenja prozapadne ukrajinske vlade.

Iste godine Moskva je pripojila svom teritoriju ukrajinski poluotok Krim, kao odgovor na prozapadnu revoluciju.

U Donbasu, na istoku Ukrajine, od 2014. godine traje rat, u kojemu sudjeluju snage Kijeva i proruski separatisti, za koje se općenito smatra da su pod kontrolom Kremlja, što ovaj uporno negira i u kojem je izginulo više od 13.000 ljudi.

Ruski predsjednik optužio je u četvrtak Zapad da potiče napetost na ukrajinskoj istočnoj granici i na Crnome moru.

Ujedno je optužio bombardere zapadnih zemalja da su se približili Rusiji na 20 kilometara.

Izvor: Agencije