Tri kineska državljanina pobjegla otmičarima u Maliju

Sigurnosne snage Malija spasile su tri građevinska radnika nakon što su uspjeli pobjeći svojim otmičarima koji su ih držali u zatočeništvu od 17. jula.

Otmice su postale dobar izvor zarade za grupe povezane sa Al-Kaidom i ISIL-om u Zapadnoj Africi (Al Jazeera)

Tri kineska državljanina koja su oteta na Maliju spašena su nakon što su pobjegli tokom vikenda, saopćila je vojska Malija.

Dodala je da su tri čovjeka spašena u ponedjeljak. Kinezi su radili za građevinsku kompaniju COVEC a oteli su ih nepoznati napadači 17. jula.

Oteti su zajedno sa dvojicom državljana Mauritanije sa gradilišta blizu grada Kwale. Oni su oslobođeni deset dana kasnije.

Vojska Malija navela je da su ostali uspjeli da pobjegnu u nedjelju. Sigurnosne snage su ih locirale dan nakon toga.

Oni su dobrog zdravstvenog stanja, a vojska i malijski zvaničnici pozdravili su njihovu “hrabrost”.

Česte otmice

Operacija se dešava nekoliko sedmica nakon što je u Maliju oslobođena kolumbijska časna sestra Gloria Cecilia Narvaez koje je oteta 2017. godine.

Otmice su postale dobar izvor zarade za grupe povezane sa Al-Kaidom i ISIL-om u Zapadnoj Africi, koje se u ovoj regiji bore protiv nacionalnih vojski, francuskih snaga i pripadnika mirovnih misija UN-a.

Francuski novinar Olivier Dubois koji je otet na sjeveru Malija 8. aprila, rekao je u videu koji su napravili njegovi otimači, da ga je otela Grupa za podršku islamu i muslimanima (GSIM), najveći savez oružanih grupa u Sahelu.

Hiljade ljudi je također ubijeno, a stotine hiljada je pobjeglo iz svojih domova u Maliju, dok je ekonomija jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu teško pogođena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO