Sydney prije roka relaksira mjere za vakcinisane građane

Vlasti tim mjerama žele potaknuti vakcinisanje, pa će tako vakcinisananim osobama od 8. novembra  između ostalog biti dopušten neograničen broj gostiju u njihovim domovima.

Stupanje na snagu ovih mjera u Sydneyu, lučkom gradu s oko pet miliona stanovnika, prvobitno je bilo planirano od 1. decembar (EPA)

Najveći australski grad Sydney iduće sedmice će prije najavljenog roka ukinuti neka ograničenja protiv širenja korona virusa za vakcinisane stanovnike, dok će odgoditi veće slobode obećane nevakcinisanim građanima, prenosi Hina.

Vlasti tim mjerama žele potaknuti vakcinisanje, pa će tako vakcinisananim osobama od 8. novembra  između ostalog biti dopušten neograničen broj gostiju u njihovim domovima, dok će pubovi i klubovi moći primiti više gostiju i ponovno otvoriti plesne podije.

Stupanje na snagu ovih mjera u Sydneyu, lučkom gradu s oko pet miliona stanovnika, prvobitno je bilo planirano od 1. decembar.

Nevakcinisani ostaju pod oštrijim mjerama

Nasuprot tome, nevakcinisne osobe, kojima je trenutačno zabranjen pristup restoranima, barovima, teretanama i drugim rekreacijskim objektima, kao i trgovinama koje ne prodaju osnovne potrepštine, ostat će pod oštrijim ograničenjima do 15. decembra, odnosno do kada stopa vakcinisanih građana s dvije doze u saveznoj državi Novi Južni Wales ne dosegne 95 posto.

Kako piše Reuters, oko 88 posto stanovništva te države u dobi od 16 i više godina u potpunosti je vakcinisano, ali stopa vakcinisanja prvom dozom se usporava kako se približava 94 posto.

Australija je u ponedjeljak nakon više od 18 mjeseci ukinula zabranu letenja svojim stanovnicima u inostranstvo  i omogućila ulazak u zemlju bez karantene za potpuno vakcinisane međunarodne putnike.

Međutim, promjene u početku utječu samo na Sydney, Melbourne i Canberru, dok druge države i teritoriji, shodno vlastitim zdravstvenim politikama i stopama vakcinisanih, za ponovno otvaranje imaju različite vremenske rokove.

Treći val

Za razliku od prve polovice godine koju je uglavnom provela bez prisutnosti virusa, u Australiji je krajem juna započeo treći val potaknut zaraznijom delta varijantom virusa.

Dok su zbog izbijanja epidemije delta soja Sydney i Melbourne donedavno mjesecima bili u izolaciji, australski broj zaraženih covidom i dalje je daleko niži od mnogih usporedivih zemalja, s oko 173 hiljade slučajeva zaraze i 1.756 smrtnih ishoda, pri čemu se oko 82 posto infekcija pripisuje upravo “delta valu”.

Novi Južni Wales u utorak je prijavio 173 nova slučaja zaraze, u odnosu na 135 dan ranije, dok je država Victoria zabilježila 989 slučajeva, što je najmanji porast u više od mjesec dana.

Australski teritorij glavnog grada zabilježio je osam novih slučajeva, dok su druge države i teritorije bez prisutnosti virusa ili imaju vrlo malo slučajeva, piše Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO