Sve više Nijemaca podržava ograničenje brzine na autoputevima

Po prošlosedmičnoj anketi javnog servisa ARD-a, 60 posto ispitanika podržava ograničenje brzine na mreži njemačkih autoputevada bi se smanjila emisija štetnih plinova i očuvala klima,

Na njemačkim autoputevima nema općeg ograničenja maksimalno dopuštene brzine, ali na mnogim dionicama vozači zbog sigurnosnih razloga moraju usporiti (Reuters)

Velika većina Nijemaca podržava okončanje duge tradicije “slobodne vožnje za slobodne građane” i uvođenje ograničenja maksimalno dopuštene brzine od 130 kilometara na sat na autoputevima.

Po prošlosedmičnoj anketi javnog servisa ARD-a, 60 posto ispitanika podržava ograničenje brzine na mreži njemačkih autoputevada bi se smanjila emisija štetnih plinova i očuvala klima, piše dpa, prenosi Hina.

Ovo je za tri postotna boda veća potpora ograničenju brzine nego u sličnoj anketi provedenoj u junu.

Na njemačkim autoputevima nema općeg ograničenja maksimalno dopuštene brzine, ali na mnogim dionicama vozači zbog sigurnosnih razloga moraju usporiti.

Nova koalicija neće uvesti ograničenje

Među onima koji se zalažu za opće ograničenje je i četverostruki svjetski prvak u Formuli 1, Sebastian Vettel.

Pitanje ograničenja brzine na dnevnom se redu pojavi svaki put kad Njemačka sastavlja novu vladu.

Uspiju li postojeći pregovori o sklapanju nove vladajuće koalicije socijaldemokrata (SPD), liberala (FDP) i zelenih, ograničenje se neće uvesti.

Zeleni, koji se zalažu za ograničenje, priznali su poraz po tom pitanju jer mu se potencijalni koalicijski partner FDP oštro protivi.

Izvor: Agencije