Šugajev: Rusija bi mogla prodati S-500 Kini i Indiji

S-500 Prometej pripada novoj generaciji protuzračnih sistema zemlja-zrak.

Sistem S-500 može presresti balističke rakete, ali i pogoditi avione, helikoptere i krstareće rakete (EPA)

Direktor Federalne službe Rusije za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev izjavio je da bi Indija i Kina mogli biti prvi kupci najnovijih ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500.

Šugajev je rekao da će prodaja tog sistema biti moguća pošto njime budu snabdjevene oružane snage Rusije, pišu RIA Novosti a prenosi Tanjug. “Mislimo da Indija, kao i Kina i sve države sa kojima imamo dugogodišnje, partnerske i predvidive odnose, mogu biti budući vlasnici ovog najnovijeg sistema“, dodao je Šugajev.

Sistem odbrane

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će vojska u bliskoj budućnosti dobiti prvi serijski model S-500.

S-500 Prometej pripada novoj generaciji protivvazdušnih sistema zemlja-vazduh. Riječ je o univerzalnom kompleksu za presretanje velikog dometa i na velikim visinama sa većim potencijalom protivraketne odbrane.

Radijus uništenja S-500 je oko 600 kilometara. Može da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, navode agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Agencija TASS navodi kako zračni prostor iznad ruske prijestolnice i Centralnog industrijskog distrikta čuvaju jedinice za specijalne namjene 15. Armije.

Published On 13 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO