UN: Devet od 10 ubistava novinara prođe nekažnjeno

Novinari su i dalje nesigurni, a stopa nekažanjavanja za napade i ubistva nad njima je visoka, navode stručnjaci Ujedinjenih naroda.

Stručnjaci smatraju da se mnogo više treba uraditi kako bi se zaštitili predstavnici medija (EPA - Ilustracija)

Stručnjaci Ujedinjenih naroda objavili su da devet od 10 ubistava novinara i dalje bude nekažnjeno.

U zajedničkoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, stručnjaci UN-a pozvali su zemlje da istraže nasilje nad novinarima i krivično gone počinioce, prenosi Anadolija.

Smatraju da su novinari i dalje nesigurni i da je visoka stopa nekažanjavanja za napade i ubistva nad njima.

“Tokom protekle godine širom svijeta novinarima su prijetili, maltretirali ih, fizički napadali, otimali, zatvarali, mučili i ubijali – samo zato što su radili svoj posao”, poručili su u zajedničkoj izjavi.

Uznemiravanje, trovanje, silovanje, prijetnje smrću

Prijetnje sigurnosti novinara dobile su nove oblike u digitalnom dobu, posebno za novinarke.

“Dok se novinarima i novinarkama prijeti dok rade svoj posao, žene, uključujući one iz manjinskih grupa, u mnogo su većem riziku od seksualnih napada i rodno zasnovanog nasilja na internetu, uključujući uznemiravanje, trovanje, silovanje i prijetnje smrću”, naveli su.

Kako se navodi u saopćenju, nekažnjavanje takvih djela narušava njihovo samopouzdanje, stigmatizirajući ih i generirajući strah, sram te reputaciju i profesionalnu štetu.

“U ekstremnim slučajevima prijetnje na internetu mogu eskalirati do fizičkog nasilja, pa čak i ubistva, kao što je pokazalo ubistvo Daphne Caruane Galizia, koja se borila protiv korupcije na Malti”, rekli su stručnjaci.

Mišljenja su da su napadi na novinare napad na pravo društva da bude informirano, na pravo na slobodu izražavanja, kao i na mnoga druga ljudska prava, uključujući pravo na život i slobodu pojedinaca o kojima je riječ.

Prošle godine u svijetu ubijena 62 novinara

Smatraju da se mnogo više treba uraditi kako bi se zaštitili predstavnici medija.

Prošle godine, prema UNESCO-u, 62 novinara širom svijeta ubijena su samo zato što su radili svoj posao, rekao je u ranijem saopćenju generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

“Mnogi su poginuli dok su izvještavali o sukobu. Ali, posljednjih godina broj medijskih radnika ubijenih izvan zona sukoba je porastao”, kazao je Guterres.

Dodao je da u mnogim zemljama istraživanje korupcije, trgovine ljudima, kršenja ljudskih prava ili ekoloških problema dovodi novinare u opasnost.

Izvor: Agencije

Povezane

U online svetu više niko nije potpuno siguran, pa čak ni državne službe i agencije, kao ni lideri, ni državnici.

Published On 15 Oct 2021

U posljednja četiri dana u Meksiku je ubijeno dvoje novinara – Alfredo Cardoso je preminuo nakon hospitalizacije, a Freddy Lopez Arevalo bio je meta oružanog napada dok je izlazio iz svog vozila.

Published On 01 Nov 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO