SAD 8. novembra počinje vakcinaciju djece protiv COVID-19

Oko 28 miliona djece u starosnoj grupi od pet do 11 godina u SAD-u imat će pravo na vakcinaciju protiv COVID-19.

FDA je odobrila vakcinu protiv COVID-19 za djecu od pet do 11 godina (Reuters)

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 8. novembra počinje vakcinacija djece od pet do 11 godina, saopćeno je iz Bijele kuće.

Jeff Zients, koordinator Bijele kuće za COVID-19, kazao je da je 80 posto odraslih u zemlji primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, a 70 posto dvije doze.

Zients je podsjetio da je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) prošle sedmice odobrila vakcinu protiv COVID-19 za djecu od pet do 11 godina, prenosi Anadolija.

“U petak smo započeli distribuciju 15 miliona Pfizer vakcina, nekoliko minuta nakon odobrenja FDA-e”, rekao je Zients.

Podsjetio je da će 28 miliona djece u starosnoj grupi od pet do 11 godina imati pravo na vakcinaciju ako američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobri vakcinu.

Manje doze za djecu

“Od 8. novembra program vakcinacije će biti u potpunosti spreman za ovu starosnu grupu. Roditelji će moći zakazati termin za vakcinaciju svoje djece”, kazao je Zients.

FDA je u odobrenju za hitnu upotrebu Pfizer vakcina za djecu od pet do 11 godina preporučila manje doze od onih koje se daju odraslim i tinejdžerima. Doza koju je za djecu odobrila FDA jedna je trećina one koja se daje drugim starosnim grupama.

Američke zdravstvene institucije su ranije saopćile da se anticovid vakcina kompanije Pfizer/BioNTech pokazala 90,7 posto efikasnom u prevenciji COVID-19 kod djece.

U studiji, koja je obuhvatila više od 4.600 djece, nije pronađena nijedna ozbiljnija nuspojava.

U SAD-u ima oko 28 miliona djece od pet do 11 godina.

Izvor: Agencije