Rusija i Kina podstiču Vijeće sigurnosti UN-a da ublaži sankcije S. Koreji

Kina i Rusija pokušavaju ubijediti članice Vijeća sigurnosti UN-a da ukinu zabrane Pjongjanga na izvoz morskih plodova, keramike i tekstila i odobre liberalnije uslove za uvoz rafinirane nafte.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. godine zbog svog nuklearnog programa i programa balističkih projektila (Reuters)

Kina i Rusija oživljavaju svoj pokušaj iz 2019. godine i ponovo podstiču Vijeće sigurnosti UN-a da ublaži sankcije Sjevernoj Koreji, ukinu zabrane Pjongjanga na izvoz morskih plodova, keramike i tekstila i odobre liberalnije uslove za uvoz rafinirane nafte.

U prerađenom tekstu nacrta rezolucije, u koji je imao uvid izvještač Reutersa, Kina i Rusija žele da 15-člano Vijeće sigurnosti ukine sankcije “da bi se poboljšao život civilnog stanovništva” u izoliranoj azijskoj državi.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. godine zbog svog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

Rad u inostranstvu

Nacrt rusko-kineske rezolucije uključuje i druge mjere koje su prije skoro dvije godine prvi put predložile Rusija i Kina, uključujući i ukidanje zabrane stanovnicima Sjeverne Koreje da rade u inostranstvu i izuzimanje međukorejskih projekata izgradnje željezničke i putne infrastrukture.

Nekoliko diplomata UN-a, koji su pristali da komentiraju inicijativu Rusije i Kine pod uslovom da ostanu anonimni, smatraju je da će preformulirani, novi nacrt rezolucije naići na malu podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO