Palestinske porodice odbile ponudu za odgodu iseljenja

Četiri porodice su među desecima u Jerusalemu kojima jevrejske naseljeničke organizacije prijete deložacijom u nekoliko slučajeva koji su u različitim pravnim fazama.

Palestinci koji su izgubili domove, imovinu i zemlju u istom sukobu nemaju pravo vratiti ih

Četiri palestinske porodice iz istočnog dijela Jerusalema odbile su u utorak ponudu koja bi odgodila njihovo iseljenje.

Agencija AP navodi kako je teško stanje ovih porodica pomoglo da se pokrenu protesti i sukobi ranije ove godine, koji su na kraju doveli do 11-dnevnog rata u Pojasu Gaze, prenosi Tanjug.

U saopćenju su četiri porodice rekle da njihova odluka proizilazi iz “vjerovanja u pravdu naše stvari i našeg prava na naše domove i našu domovinu”.

Doseljenici koriste izraelski zakon

Prijedlog koji je iznio Vrhovni sud Izraela ranije ovog mjeseca bi ih učinio “zaštićenim stanarima”, a koji bi blokirao bilo kakav nalog za iseljenje i rušenje domova najmanje narednih 15 godina, navodi Ir Amim, izraelska grupa za ljudska prava, koja pomno prati dešavanja u gradu.

Četiri porodice su među desecima u Jerusalemu kojima jevrejske naseljeničke organizacije prijete deložacijom u nekoliko slučajeva koji su u različitim pravnim fazama.

Doseljenici koriste izraelski zakon koji im dozvoljava da traže imovinu koja je bila u vlasništvu Jevreja prije rata 1948. godine, kada su jevrejske vođe proglasile stvaranje države Izrael.

Palestinci koji su izgubili domove, imovinu i zemlju u istom sukobu nemaju pravo vratiti ih.

Okupirane palestinske teritorije

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze, u ratu 1967. godine.

Palestinci žele od te tri teritorije formirati svoju buduću državu i smatraju Istočni Jerusalem svojom prijestolnicom.

Izrael je anektirao Istočni Jerusalim ubrzo nakon rata 1967. godine i smatra cijeli grad svojim glavnim gradom, što većina međunarodne zajednice ne priznaje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO