Novi prijedlog Francuske za rješavanje spora sa Britanijom

Emmanuel Macron je potvrdio da je Francuska predložila Britaniji način na koji može da se okonča spor oko prava na ribolov.

Pariz zamjera Velikoj Britaniji da je ribarima nakon Brexita dala premalo ribolovnih dozvola (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da je Francuska iznijela novi prijedlog za ublažavanje spora sa Velikom Britanijom oko prava na ribolov i da će se razgovori između dvije strane nastaviti u utorak, nakon roka koji je Pariz ranije odredio za uvođenje sankcija.

Macron je potvrdio da je Francuska predložila Britaniji način na koji može da se okonča spor oko prava na ribolov, poručivši da je “lopta u dvorištu” britanskog premijera Borisa Johnsona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Volim Veliku Britaniju, onoliko koliko premijer Johnson voli Francusku. Ne želim da dođe do eskalacije. Moramo da budemo ozbiljni”, rekao je Macron na konferenciji za novinare nakon samita Grupe 20 najrazvijenijih svjetskih ekonomija u Rimu i naglasio da ne želi da upotrijebi mjere odmazde jer to ne bi pomoglo francuskim ribarima.

Brexit i spor oko ribolova

Pariz zamjera Velikoj Britaniji da je ribarima nakon Brexita, koji je na snazi od 1. januara, dala premalo ribolovnih dozvola.

Francuska je rekla da njenim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama, za koje Pariz kaže da im London duguje nakon izlaska iz Evropske unije.

U srijedu je Francuska objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. novembra ako neće biti potrebnog napretka u ribolovnom sporu s Britanijom, rekavši da radi na drugom krugu koji bi mogao utjecati na opskrbu električnom energijom njenom susjedu.

Izvor: Agencije