Moskva i Kijev negiraju gomilanje ruskih jedinica na granici

Američki ‘Politico’ izvijestio je ranije kako snimci satelita ‘potvrđuju’ nedavne izvještaje kako Rusija ponovo gomila jedinice i vojnu opremu duž granice s Ukrajinom.

Rusija je u martu rasporedila hiljade trupa duž zajedničke granice s Ukrajinom (Reuters)

Rusija je u utorak negirala medijske navode da okuplja vojne jedinice blizu svoje granice s Ukrajinom, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije, i dodaje kako reakcija Moskve dolazi nakon što je američki Politico izvijestio kako snimci komercijalnog satelita od ponedjeljka “potvrđuju” nedavne izvještaje kako Rusija ponovo gomila jedinice i vojnu opremu duž granice, kao što je radila ranije ove godine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima kako nema potrebe “trošiti vrijeme” na takve “nekvalitetne” tvrdnje.

“Kretanje naše vojne opreme i vojnih jedinica je samo naš posao, Rusija nikada nikome nije prijetila”, dodao je.

Sporni videosnimci

Ukrajina, koja vodi dugotrajni sukob s proruskim separatistima na svom istoku, koji je nastao ruskom aneksijom Krima 2014. godine, također je negirala navode o novim okupljanjima vojske.

U saopćenju Ministarstva odbrane ove države se navodi kako kod zajedničke granice s Rusijom nije uočeno “dodatno razmještanje” ruskih snaga.

Dodaje se kako videosnimci, objavljeni na društvenim mrežama proteklih dana, gdje se vide ruski vojni vozovi i konvoji kamiona kako prevoze tenkove i rakete na jugozapadu države, pokazuju planirano kretanje trupa nakon ruske vojne vježbe.

Ističe se kako objavljeni snimci mogu biti “element specijalnog informacijskog i psihološkog djelovanja”.

Demanti Moskve i Kijeva su uslijedili nakon što su Sjedinjene Američke Države, saveznik Ukrajine, saopćile kako prate situaciju.

Washington Post je citirao američke zvaničnike, koji su naveli kako su zabrinuti.

Nakon izbijanja nasilja na istoku Ukrajine ranije ove godine, Rusija je u martu rasporedila hiljade trupa duž zajedničke granice, što je izazvalo strahove od veće eskalacije.

Moskva je kasnije objavila povlačenje i naredila trupama da se vrate u baze, no i Ukrajina i SAD su tada naveli kako je povlačenje bilo ograničeno.

Međusobne optužbe

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužuju Rusiju da šalje jedinice i naoružanje preko granice kako bi podržala separatiste koji se bore u istočnim regijama Donjeck i Luganjsk.

Moskva ovo kategorički negira i optužuje Sjevernoatlantski savez, sa SAD-om na čelu, da izvodi provokativne aktivnosti blizu svojih granica.

Iz Alijanse navode kako su odlučni pojačati sigurnost članica blizu Rusije nakon ruskog preuzimanja Krima i njenog navodnog učešća u sukobu u Ukrajini, koja je trenutno saveznik NATO-a, ali ne i članica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u utorak je kazao kako je razgovarao o sukobu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, na marginama klimatske konferencije COP26 u Glasgowu.

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju podržavati teritorijalni integritet i reforme u Ukrajini”, napisao je predsjednik Ukrajine na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO