Kompanija Yahoo se povukla iz Kine

Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahooov paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra, saopćila je kompanija.

Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini (EPA)

Američka kompanija Yahoo saopćila je da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog ”sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje”.

Kineske vlasti strogo kontroliraju internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzuriraju sadržaj i ključne riječi koje se smatraju politički osjetljivim ili neprikladnim, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahooov paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra”, navodi Yahoo u saopćenju.

Američki zakonodavci 2007. godine osudili Yahoo

Odlazak koincidira s provođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje se informacije kompanije mogu prikupljati o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako se one moraju čuvati.

Kineski propisi također obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju predati podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtjevima.

Američki zakonodavci su 2007. godine osudili Yahoo zbog predaje podataka o dva kineska disidenta Pekingu, koje je dovelo do njihovog hapšenja i zatvaranja.

LinkedIn ranije zatvorio svoju kinesku stranicu

Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. godine je zatvorio ured u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično, budući da su neki od njegovih servisa, uključujući web stranicu kompanije, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u posljednjih nekoliko sedmica ugasila poslovanje u Kini.

Prošlog mjeseca je Microsoftova platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila da zatvara svoju kinesku stranicu, umjesto koje će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mjestima.

Izvor: Agencije

Povezane

Posljednja objava Marka Zuckerberga da Facebook mijenja ime u Meta kulminacija je svih skandala koji prate ovu kompaniju i njenog osnivača, što je detaljno prikazano u knjizi dvije novinarke.

blog by Vedrana Maglajlija
Published On 31 Oct 2021

Iako sve tehnološke kompanije tvrde da su njihovi proizvodi i aplikacije potpuno sigurni te da poštuju privatnost svakog korisnika, nebrojeno puta do sada se pokazalo da to baš nije tako.

Published On 20 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO