Hiljade nevakcinisanih vatrogasaca u New Yorku na ‘zdravstvenom odsustvu’

U New Yorku je više od 2.000 vatrogasaca ove sedmice otišlo na bolovanje jer je stupila na snagu mjera obavezne vakcinacije protiv korona virusa za državne službenike.

Predsjednik NYFD-a Daniel A. Nigro kritizirao je one koji su otvorili bolovanje u znak protesta protiv obavezne vakcinacije (EPA - Ilustracija)

U američkom New Yorku je više od 2.000 vatrogasaca ove sedmice otišlo na bolovanje jer je stupila na snagu mjera obavezne vakcinacije protiv korona virusa za državne službenike.

Zvaničnik njujorške vatrogasne službe (NYFD) Frank Dwyer rekao je za NBC da je broj vatrogasaca koji su uzeli bolovanje od 29. oktobra “veoma neobičan”, prenosi Anadolija.

Predsjednik NYFD-a Daniel A. Nigro kritizirao je one koji su otvorili bolovanje u znak protesta protiv obavezne vakcinacije.

Posljedice postupaka

“Neodgovorno korištenje lažnih dozvola od strane nekih naših članova dovodi u opasnost živote Njujorčana i drugih vatrogasaca”, rekao je Nigro.

Kako je kazao, ako se ti ljudi ne vrate na svoja radna mjesta, suočit će se s posljedicama svojih postupaka.

Nametanje vakcinacije uposlenicima u državnim ustanovama od strane gradonačelnika New Yorka Billa de Blasija izazvalo je proteste prošle sedmice.

Izvor: Agencije