Hiljade migranata preko Bjelorusije stigle u Njemačku

Federalna policija je u saopćenju navela da je u oktobru zabilježeno 5.285 neovlaštenih prelazaka “povezanih s Bjelorusijom”.

Članice Evropske unije, Poljska i Litvanija, bore se s velikim brojem migranata koji pristižu na njihove granice s Bjelorusijom posljednjih mjeseci (EPA)

Njemačka policija je u ponedjeljak saopćila kako je prošlog mjeseca registrirala više od 5.000 neovlaštenih prelazaka granice, prenosi agencija Anadolija.

Radi se o ljudima koji su stigli iz Bjelorusije, što predstavlja značajan porast dolazaka kroz novu i politički osjetljivu migrantsku rutu.

Federalna policija je u saopćenju navela da je u oktobru zabilježeno 5.285 neovlaštenih prelazaka “povezanih s Bjelorusijom”.

Ukupno su ove godine prešle 7.832 osobe.

Policija je saopćila kako je samo proteklog vikenda na njemačkoj strani granice sa Poljskom pronađeno 597 ljudi koji su ilegalno ušli iz Bjelorusije. Od toga je 391 državljanin Iraka, dok su ostali iz Sirije, Irana i Afganistana.

Zajedničke patrole

Članice Evropske unije, Poljska i Litvanija, bore se s velikim brojem migranata koji pristižu na njihove granice s Bjelorusijom posljednjih mjeseci. Priliv izaziva zabrinutost u Njemačkoj, omiljenoj destinaciji za migrante koji stižu u EU.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer nedavno je predložio uvođenje zajedničkih njemačko-poljskih patrola na granici dviju zemalja kako bi se pomoglo u suzbijanju ilegalnih prelazaka migranata koji dolaze iz Bjelorusije.

Rekao je da niko nema namjeru da zatvori granicu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO