Facebookova zviždačica pozvala Zuckerberga da odstupi s čela kompanije

Mislim da je malo vjerojatno da će se tvrtka promijeniti ako Mark Zuckerberg ostane glavni izvršni direktor, rekla je Frances Haugen.

Mark Zuckerberg, osnivač društvene mreže Facebook na udaru bivših uposlenika (EPA)

Zviždačica Frances Haugen pozvala je u ponedjeljak svog bivšeg šefa Marka Zuckerberga da odstupi s mjesta izvršnog direktora Facebooka i tako dopusti promjene u toj kompaniji, umjesto da troši resurse na njeno rebrendiranje.

“Mislim da je malo vjerojatno da će se tvrtka promijeniti ako Mark Zuckerberg ostane glavni izvršni direktor (…) Facebook bi bio jači s nekim ko je spreman usredotočiti se na sigurnost”, rekla je Haugen u Lisabonu na otvaranju tehnološke konferencije Web Summit.

U javnost su nedavno procurili brojni interni dokumenti koji svjedoče praksama Facebooka koje su štetne po društvo i omogućavaju zloupotrebu te platforme, a koje je medijima, političkim institucijama i regulatorima dostavila Haugen.

Podatkovna inženjerka i menadžerica Haugen, koja je tvrtku napustila u maju, prošlog mjeseca je pred zastupnicima britanskog parlamenta i američkog Kongresa između ostalog izjavila da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju “najbolji način rasta” Facebooka te da je kompanija “bez sumnje” svjesna da ta društvena mreža širi mržnju na internetu, pri čemu koristi algoritamski sistem koji prioritet daje sadržajima koji skupe najviše klikova.

Promjena imena

Usred snažnih kritika zbog poslovnih praksi korporacije, Facebook je prošle sedmice objavio da je promijenio ime kompanije u Meta, pritom objasnivši da će novo ime bolje odražavati ono čime se bave, u trenutku kada se šire izvan društvenih medija na područja poput virtualne realnosti (VR), temeljenoj i na konceptu “metaverzuma”.

Promjena se ne odnosi na individualne platforme, kao što su Facebook, Instagram ili Whatsapp, već samo na matičnu kompaniju čiji su dio.

Komentirajući u Lisabonu to rebrendiranje, Haugen je ustvrdila da ono nema smisla s obzirom na sigurnosna pitanja koja se tek trebaju riješiti.

“Facebook uvijek iznova bira širenje i nova područja umjesto da kapitalizira već ostvareno”, rekla je Haugen, čiji je obraćanje često bilo prekidano pljeskom okupljenih.

Izvor: Agencije

Povezane

Facebook ima takav način rada u kome softver i algoritmi više promovišu negativne sadržaje kako bi korisnici što više vremena proveli na mreži i unutar aplikacije, upozoravaju stručnjaci.

Published On 12 Oct 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO