Kabul: 25 žrtava u dvije snažne eksplozije u blizini bolnice

Dvije velike eksplozije i pucnji čuli su se blizu vojne bolnice Sardar Mohammad Daud Khan; svjedoci navode da su vidjeli borce Islamske države kako ulaze u bolnicu.

Dvije velike eksplozije i pucnji čuli su se blizu vojne bolnice Sardar Mohammad Daud Khan (Anadolija)

Broj poginulih u napadu na najveću vojnu bolnicu u Kabulu porastao je na 25, a provrijeđeno je više od 50 osoba, saopćili su zvaničnici.

Dvije velike eksplozije i pucnji čuli su se blizu vojne bolnice Sardar Mohammad Daud Khan u Kabulu, naveli su svjedoci i zvaničnik vlade.

Bilal Karimi, zamjenik glasnogovornika Islamskog emirata, rekao je novinarima da su se najmanje dvije eksplozije desile na ulazu u bolnicu sa 400 kreveta.

Svjedoci su rekli za Al Jazeeru da je u pitanju automobil-bomba.

“Sigurnosne snage nalaze se na području, nema informacija o žrtvama”, napisao je Karimi na Twitteru.

Saeed Khosty, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdio je da ima žrtava, ali da još nije poznato koliko.

Stanovnici na društevnim mrežama dijele fotografije na kojima se vidi dim u blizini bivše diplomatske zone u centru Kabula.

Niz napada

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad. Zvanična agencija Bakhtar navela je da su svjedoci rekli da su borci Islamske države ušli u bolnicu i sukobili se sa snagama sigurnosti.

Otkako su talibani preuzeli vlast u augustu, raste broj napada. Islamska država, koja je izvela niz napada na džamije i druge mete otkako su talibani u Kabulu, također je odgovorna za kompleksni napad na bolnicu 2017. godine, kada je ubijeno više od 30 ljudi.

Zdravstveni radnik u bolnici, koji je pobjegao sa mjesta napada, rekao je da je čuo snažnu eksploziju praćenu pucnjavom koja je trajala nekoliko minuta. Deset minuta nakon toga, desila se druga, još snažnija eksplozija, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO