Sud proglasio nedužnim dvojicu osuđenih za ubistvo Malcolma X

Za ubistvo borca za prava Afroamerikanaca 1965. godine osuđeni su Muhammad Aziz i Khalil Islam.

Malcolm X ubijen je u New Yorku gdje su se stotine okupile kako bi čule njegov govor (AP)

Dogodio se nevjerovatan zaokret u bolnoj historiji Afroamerikanaca u SAD-u – sutkinja u New Yorku proglasila je nedužnim dvojicu osuđenih za ubistvo Malcolma X, ikone borbe za prava Afroamerikanaca, 1965. godine.

Uz pljesak prisutnih u dvorani Vrhovnog suda New Yorka, sutkinja Ellen Biben nazvala je “porazom pravosuđa” osuđujuću presudu donesenu prije više od pola stoljeća za Muhammada Aziza, poznatog kao Norman 3X Butler, danas 83-godišnjaka koji je bio prisutan u sudnici i Khalila Islama, s nadimkom Thomas 15X Johnson, koji je umro 2009.

Sutkinja je oslobodila dvojicu pošto su glavni tužitelj Manhattana Cyrus Vance i odbrana podnijeli zahtjev za poništenje postupka, prenijela je Hina, pozivajući se na AP.

Njujorški tužitelj, koji krajem godine odlazi s dužnosti, ispričao se zbog “decenije nepravde” i “neprihvatljivog kršenja zakona i narušavanja povjerenja javnosti”.

Sud je obnovio postupak tek u februaru 2020. pošto je na Netflixu prikazan dokumentarni film Ko je ubio Malcolma X-a, u kojem se ponovo iznosi sumnja u prisustvo dvojice osuđenih na mjestu ubistva.

‘Teška greška’

Vance je priznao na sudu da američko pravosuđe “ne može vratiti ono što je tim ljudima uzeto”.

Ali, “možemo priznati da je pogreška učinjena i da je bila teška”, rekao je.

Muhammad Aziz, danas 83-godišnjak, bio je prisutan u sudnici (EPA)

Ubistvo Malcolma X potreslo je SAD i bilo je simbol političkih i društvenih napetosti u zemlji u 1960-ima koje je obilježilo i ubistvo predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. i još istaknutijeg borca za građanska prava američkih crnaca Martina Luthera Kinga 1968.

Radikalni aktivist za prava Afroamerikanaca Malcolm X ubijen je 21. februara 1965. u dvorani Audubon u New Yorku gdje su se stotine okupile kako bi čule njegov govor.

Muhammad Aziz i Khalil Islam, pripadnici grupe Nacija islama koju je Malcolm X vodio do 1964. godine, kažnjeni su doživotnim zatvorom.

Izvor: Agencije