Rijetka kopija američkog ustava na aukciji prodana za 43,2 miliona dolara

To rijetko printano izdanje ustava srušilo je cjenovni rekord kad je riječ o jednome dokumentu ponuđenom na aukciji.

Dokument je posljednji put na aukciji prodan godine 1988. kada je postigao cijenu od 165.000 dolara (EPA)

Iznimno rijetka kopija američkog ustava, donesenog 1787, prodana je u četvrtak navečer na aukciji u njujorškom Sotheby'su za rekordnih 43,2 miliona dolara.

“Jedna od najzanimljivijih priča s večerašnje aukcije bila je prodaja službenoga prvog izdanja printanog primjerka ustava Sjedinjenih Američkih Država i prva kopija konačnog teksta ustava. To rijetko printano izdanje ustava srušilo je cjenovni rekord kad je riječ o jednome dokumentu ponuđenom na aukciji – prodano je za čak 43,2 miliona dolara”, rekli su iz Sotheby'sa, piše dpa a prenosi Hina.

Aukcionari su isprva procijenili da će dokument postići cijenu od 15 do 20 miliona dolara. Identitet kupca ostao je nepoznat.

Jedan od 13 sačuvanih primjeraka

Iz Sotheby'sa su pojasnili da je riječ o jednome od samo 13 sačuvanih primjeraka dokumenta, printanog za Ustavnu konvenciju održanu 1787. u Philadelphiji, koji su tada podijeljeni sudionicima konvencije, i jedan od samo dva primjerka u privatnome vlasništvu.

Dokument je posljednji put na aukciji prodan godine 1988. kada je postigao cijenu od 165.000 dolara. Kupio ga je pokojni S. Howard Goldman, njujorški milijarder, developer nekretnina i kolekcionar američkih autograma, dokumenata i vrijednih rukopisa.

Prihod od prodaje ići će dobrotvornoj organizaciji koja nosi ime njegove supruge, Dorothy Tapper Goldman. Organizacija finansira obrazovne programe za studente, a svrha joj je unaprijediti razumijevanje demokratije u javnosti, piše Sotheby's.

Izvor: Agencije