OIC traži da Izrael odgovara za zločine nad Palestincima

Organizacija islamske saradnje je zatražila od Ujedinjenih naroda i drugih relevantnih međunarodnih organizacija da formiraju komisiju za istragu incidenata u kojima su preminuli Palestinci.

OIC je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira kako bi bili oslobođeni palestinski zatvorenici koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima (EPA)

Organizacija islamske saradnje (OIC) traži da izraelske snage odgovaraju za zločine i vansudska pogubljenja počinjena nad Palestincima.

U saopćenju OIC-a podsjeća se da je izraelska policija pucala i ubila 16-godišnjeg Palestinca Omara Ibrahim Abu Asab, koji je 17. novembra u okupiranom istočnom Jerusalemu (Al-Qudsu), koji je navodno izveo napad nožem.

Dodaje se da porast napada Izraela na palestinski narod predstavlja opasnost za eskalaciju tenzija u regiji, prenosi Anadolija.

 

“OIC snažno osuđuje zločine koje su okupacione izraelske snage počinile nad palestinskim narodom, a posljednji slučaj je pogubljenje jerusalemskog dječaka Omara Ibrahima Abu Asaba nasred ulice”, navodi se.

U saopćenju je naglašeno da je smrt Palestinca Samija al-Ammura u izraelskom zatvoru u četvrtak zbog medicinskog nemara rezultat “nehumanog postupanja” prema palestinskim zatvorenicima.

Još se navodi da izraelska vlada treba odgovarati za ove zločine, a od Ujedinjenih naroda i drugih relevantnih međunarodnih organizacija zatraženo je da formiraju komisiju za istragu incidenata u kojima su preminuli Palestinci.

OIC je također pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira kako bi bili oslobođeni palestinski zatvorenici koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima.

Oko 250 zatvorenika, pripadnika Islamskog džihada, u izraelskim zatvorima stupilo je u štrajk glađu.

Šest palestinskih zatvorenika ujutro 6. septembra pobjeglo je iz strogo čuvanog zatvora Gilboa, na sjeveru Izraela, tako što su iskopali tunel.

Oko 200 zatvorenika tinejdžeri i djeca

Nekoliko njih kasnije uhvatile su ih izraelske snage sigurnosti.

Nakon što je šest zatvorenika palestinskog pokreta Islamski džihad pobjeglo iz zatvora Gilboa, poraslo je ugnjetavanje nad zatvorenicima u izraelskim zatvorima, a počele su rasti i tenzije.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima se nalazi oko 4.650 Palestinaca, od kojih su 520 “administrativni pritvorenici”.

Oko 200 zatvorenika su tinejdžeri i djeca.

Izvor: Agencije