Albright nova predsjednica Odbora za odbrambenu politiku SAD-a

Kada je izgubio izbore 2020. godine, Donald Trump je iz odbora izbacio dugogodišnje stručnjake za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, uključujući Albright i Kissingera.

Albright je jedna od kretora vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata (EPA)

Bivši američki državni sekretar, 84-godišnja Madeleine Albright, položila je zakletvu kao nova predsjednica američkog Odbora za odbrambenu politiku, saopštio je Pentagon.

Ovakav razvoj situacije dolazi skoro tačno godinu dana nakon što je Trumpova administracija uklonila nju i druge stručnjake za nacionalnu sigurnost iz savjetodavnog komiteta.

Albright je prva predsjednica odbora otkako je ministar odbrane Iloyd Austin pokrenuo reviziju savjetodavnih komiteta Pentagona ranije ove godine, piše Tanjug pozivajući se na CNN.

“Pod vodstvom ministra Austina, Odjeljenje se prilagođava promjenjivoj prirodi ratovanja i radi na tome da ostane ispred svih potencijalnih protivnika“, navodi se u saopštenju Albright.

Početkom februara, Austin je razriješio više stotina članova 42 odbora i komiteta, uključujući i kontroverzne članove koji su imenovani tokom Trumpove administracije.

Trump izbacio Albright i Kissingera

Nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, Trump je izbacio iz odbora neke dugogodišnje stručnjake za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, uključujući Albright, bivšeg državnog sekretara Henryija Kissinger i druge.

Za sada, Albright je jedini član Odbora za politiku odbrane, navodi se na web stranici američkog Ministarstva odbrane.

Odbor za odbrambenu politiku je vanjska savjetodavna grupa bivših visokih zvaničnika za nacionalnu sigurnost koji “pružaju ministru odbrane i zamjeniku ministra odbrane nezavisne savjete i mišljenja u vezi sa pitanjima odbrambene politike kao odgovor na specifične zadatke ministra odbrane i zamjenika ministra“, navodi se na sajtu.

Albright je jedna od kretora vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada