Ukrajina uvela sankcije za 28 ruskih pripadnika specijalnih službi

Pojedincima će biti zabranjeno da tri godine koriste svoju imovinu u Ukrajini, prenose kapital, prevoze robu ili učestvuju na privatizacionim aukcijama.

Zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa potakla je nedavne tenzije (Anadolija)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije protiv 28 službenika ruskih specijalnih službi, navodi se u dekretu objavljenom u četvrtak na predsjedničkoj web stranici.

Prema uredbi, pojedincima će biti zabranjeno da tri godine koriste svoju imovinu u Ukrajini, prenose kapital, prevoze robu ili učestvuju na privatizacionim aukcijama, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ukrajina je već uvela sankcije hiljadama ruskih subjekata od kako su odnosi između Kijeva i Moskve narušeni 2014. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim i podržala separatističke snage u istočnoj Ukrajini.

Tenzije zbog ruskih jedinica na ukrajinskoj granica

Zabrinutost zbog kretanja ruskih trupa potakla je nedavne tenzije.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je početkom sedmice upozorio Rusiju da ne poduzima nove “agresivne akcije” na granici s Ukrajinom, gdje su posljednjih sedmica primijećena “velika i neuobičajena” kretanja ruskih jedinica.

Zabrinutost zbog kretanja ruskih jedinica na ukrajinskoj granici izrazili su i Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Francuska, dok je Njemačka u ponedjeljak pozvala Moskvu na “suzdržanost”.

Izvor: Agencije