Sudan: Ubijeno najmanje 15 demonstranata, više ranjenih

Demonstranti, koji su protestovali širom prijestolnice Khartoum i u gradovima Bahri i Omdurmanu, zahtijevaju potpunu predaju nadležnosti civilnim vlastima i suđenje vođama puča od 25. oktobra.

Sudanska vojska raspustila je civilnu vladu, uhapsila političke lidere i proglasila vanredno stanje što je potaklo masovne proteste u ovoj sjevernoafričkoj zemlji (EPA)

Snage sigurnosti ubile su najmanje 15 osoba i ranile još desetine njih prilikom suzbijanja protesta zbog državnog udara u Sudanu.

Demonstranti, koji su protestovali širom prijestolnice Khartoum i u gradovima Bahri i Omdurmanu, zahtijevaju potpunu predaju nadležnosti civilnim vlastima i suđenje vođama puča od 25. oktobra.

Al Jazeerina reporterka Hiba Morgan kaže da demonstranti zahtijevaju vlast bez ikakve uloge vojske u politici.

“Mnogi zahtijevaju povratak na civilnu vlast”, rekla je, govoreći iz Karthouma. “Kažu da se žele vratiti demokratskom procesu koji je bio u toku prije nego što je vojska preuzela vlast krajem oktobra.”

Snage sigurnosti ispaljivale su bojevu municiju i suzavac u sva tri grada nakon što je ranije prekinuta komunikacija mobilnim telefonima i internet, potvrdili su svjedoci za Reuters.

Državna televizija je saopštila da ima povrijeđenih među demonstrantima i policijom.

To je bio najkrvaviji dan od protesta protiv vojnog puča od 25. oktobra, a vojska je prekinula sve komunikacije u Sudanu.

Premijer Abdalla Hamdok je trenutno u kućnom pritvoru u glavnom gradu Khartumu, a on i više od 100 drugih vladinih zvaničnika privedeni su tokom puča.

Ministar svrgnute vlade Gibreil Ibrahim koji je prišao vojnim vlastima u Sudanu, poručio je da ističe vrijeme da smijenjeni premijer zemlje pristane da preuzme funkciju u vladi koju vodi vojska, nakon što su najviši generali preuzeli vlast prošlog mjeseca.

„Zemlja ne može da čeka vječno, pa ako on ne prihvati posao, onda će ga neko drugi sigurno preuzeti“, rekao je Ibrahim, ministar finansija svrgnute vlade za AP.

Sudanci protestuju protiv vojnog puča (EPA)

Obraćajući se iz svoje kancelarije u Khartoumu, Ibrahim je rekao da su pozivi nekih prodemokratskih grupa, SAD i njihovih zapadnih saveznika da vrate prelaznu vladu prije puča “nerealni.”

Pregovori su fokusirani na ubjeđivanje Hamdoka da vodi tehnički kabinet koji bi preuzeo svakodnevne poslove, naglasio je Ibrahim.

Marš milion ljudi

Prodemokratski demonstranti izašli su u subotu na ulice Khartuoma, glavnog grada Sudana kako bi izrazili protest protiv vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, kada je svrgnuta tranziciona vlada i uhapšene desetine zvaničnika i političara.

“Marš milion ljudi”, kako ga je nazvao prodemokratski pokret, dogodio se dva dana nakon što je lider vojnog puča general Abdel Fattah Burhan postavio sebe za šefa Suverenog savjeta, sudanske prelazne vlade, prenio je AP.

Sudanska vojska raspustila je civilnu vladu, uhapsila političke lidere i proglasila vanredno stanje u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije