SAD želi ubrzati proizvodnju vakcina protiv COVID-a 19

Vlada SAD-a planira proizvođačima mRNA vakcina ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja. 

Proizvodnja će krenuti u drugoj polovini 2022. (EPA)

SAD planira investirati milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcina protiv COVID-19, čime će biti dostupna dodatna milijarda doza godišnje, rekao je koordinator Bijele kuće za covid-19 Jeff Zients.

Aktivisti stvaraju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da šalje veće količine vakcina siromašnijim državama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zients je rekao kako vlada planira proizvođačima mRNA vakcina ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja.

Jedini proizvođači mRNA vakcina su američka kompanija Pfizer i njemačka kompanija BioNTech te američka Moderna. Zients je rekao kako će se pomagati i podizvođačima tih kompanija.

Priprema za buduće pandemije

Proizvodnja će krenuti u drugoj polovini 2022., dodao je.

Investicije u proizvodnju vakcina dio su javno-privatnog partnerstva kojim se žele zadovoljiti potrebe za vakcinama u SAD-u i svijetu te se pripremiti za buduće pandemije, naglasio je Zients.

Kratkoročno će taj program omogućiti značajnu količinu doza vakcina protiv COVID-19 za korištenje u svijetu, a dugoročno će se uspostaviti domaća proizvodnja koja će moći brzo isporučivati vakcine za buduće prijetnje, istakao je.

Zients je objavio kako je najmanje jednu dozu zasad primilo 80 posto Amerikanaca starijih od 12 godina. Dodao je da će do kraja srijede prvu dozu primiti 2,6 miliona djece starih između 5 i 11 godina.

Izvor: Agencije