Putin: Zapad koristi migrantsku krizu da pritisne Minsk

Ruski predsjednik napominje kako Zapad ne shvata dovoljno ozbiljno upozorenja Moskve da ne prelazi njene ‘crvene linije’.

Vladimir Putin: Pregovori o rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini idu ka ćorsokaku (EPA)

Zapadne zemlje koriste migrantsku krizu kako bi izvršile pritisak na Minsk i kao novi razlog za tenzije, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin na proširenoj sjednici odbora Ministarstva vanjskih poslova.

“Ne može proći nezapaženo da zapadne države koriste migrantsku krizu na bjelorusko-poljskoj granici kao novi razlog za napetost u nama bliskoj regiji, kao i za vršenje pritiska na Minsk. Istovremeno, oni zaboravljaju svoje obaveze na humanitarnom planu“, poručio je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Napominje kako Zapad ne shvata dovoljno ozbiljno upozorenja Rusije da ne prelazi njene “crvene linije” i da Moskva mora dobiti ozbiljne sigurnosne garancije od Zapada, prenosi Reuters.

Otvoreni za konstruktivan dijalog

Putin je rekao kako pregovori o rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini idu ka ćorsokaku.

Ruski predsjednik je opisao odnose Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama kao “nezadovoljavajuće“, ali je rekao kako je Moskva otvorena za dijalog i kako je njegov junski samit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom otvorio prostor za poboljšanje odnosa.

“Da, u mnogim bilateralnim i međunarodnim pitanjima naši interesi, ocjene, stavovi se zaista razlikuju, kao što svi dobro znaju, ponekad radikalno“, kazao je on u obraćanju zvaničnicima u Moskvi.

“Otvoreni smo za kontakte i razmjenu mišljenja, kao i konstruktivan dijalog“, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije