Izaslanica UN-a: U Afganistanu je ISIL prisutan u svim regijama

Misija UN-a iz pouzdanih izvora biva izvještavana o redovitim pretragama kuća i izvansudskim ubistvima pripadnika osiguranja bivše vlasti te bivših državnih službenika.

Talibani sistematski isključuju predstavnike drugih slojeva društva i uskraćuju prava ženama i djevojkama (Reuters)

Izaslanica Ujedinjenih naroda u Afganistanu Deborah Lyons  je iznijela uznemirujuću procjenu da su nakon uspona Talibana na vlast u gotovo svim afganistanskim regijama počele nicati podružnice Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) te da njihov broj i dalje raste, prenosi Hina.

Lyons je Vijeću sigurnosti UN-a rekla da se talibanski odgovor na širenje ISIL-a u pokrajini Horasan “najčešće oslanja na izvansudske postupke pritvaranja i ubijanja” osumnjičenih pripadnika spomenute skupine.

“To područje zaslužuje više pozornosti od međunarodne zajednice”, rekla je Lyons.

ISIL preuzeo odgovornost za napad

Njene izjave su iznesene samo nekoliko sati nakon što su pripadnici ISIL-a, ideloški bliski Talibanima, preuzeli odgovornost za dvije eksplozije koje su se dogodile u četvrti Kabula pretežno naseljenom šijitskim Muslimanim, a u kojima su poginule najmanje četiri osobe, dok ih je šest ranjeno.

Lyons tvrdi da Talibani nisu u stanju zaustaviti rast ISIL-a u pokrajini Horasan.

“Skupinu koja je bila svedena na male skupine prisutne u svega nekoliko pokrajina i glavnom gradu, sada se može naći u gotovo svim pokrajinama i vrlo je aktivna”, izjavila je Lyons dodajući da je broj njihovih napada narastao za više od pet puta u posljednjih godinu dana, sa 60 u 2020. na 334 u ovoj godini.

Nakon što su u augustu ponovno preuzeli vlast u Afganistanu po odlasku američkih vojnih snaga i njihovih saveznika, Talibani sistematski isključuju predstavnike drugih slojeva društva i uskraćuju prava ženama i djevojkama.

Misija UN-a iz pouzdanih izvora biva izvještavana o redovitim pretragama kuća i izvansudskim ubistvima pripadnika osiguranja bivše vlasti te bivših državnih službenika,

Prijeti humanitarna kriza

Lyons je također upozorila na moguću humanitarnu katastrofu koja prijeti Afganistancima kako se zima približava, a sve zbog ekonomije koje je u padu. Ona preklinje međunarodnu zajednicu da pronađe načine kako financirati plaće za radnike u zdravstvenom sustavu, učitelje i humanitarce, dodajući da humaniarne pomoći nema dovoljno.

Urušavanje ekonomije vodi ka povećanju trgovine drogom, oružjem i ljudima, a nekontrolirani protok novca samo može pomoći financiranje terorizma, rekla je Lyons.

“Te patološke pojave će prvo pogoditi Afganistan, a onda će utjecati na cijelu regiju”, zaključila je.

Izvor: Agencije