EMA: Booster doza je važna u obnovi zaštite od COVID-19

Približavanjem zime broj zaraženih i hopitaliziranih je u porastu, a većinu pacijenata na intenzivnoj njezi čine nevakcinisani protiv korona virusa.

Od vitalnog je značaja da nastavimo proces vakcinacije, kaže Marco Cavaleri (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) ponovila je poziv građanima da se vakcinišu, a zatim prime i booster dozu, kao zaštitu od trenutno dominantnog delta soja korona virusa.

“Booster doze će imati važnu ulogu u strategiji vakcinacije, jer prvi podaci sa terena pokazuju da booster doze Pfizera i Moderne primljene šest mjeseci nakon primarne vakcinacije kod odraslih obnavljaju zaštitu od infekcije korona virusom i njegove trenutno dominanatne delta varijante”, izjavio je ispred EMA-e Marco Cavaleri.

Na redovnoj konferenciji za medije u EMA-i konstatiraju da je približavanjem zime broj zaraženih i hopitaliziranih u skoro svim zemljama članicama u porastu, a da većinu pacijenata na intenzivnoj njezi čine nevakcinisani, prenosi Tanjug.

“Želim ponoviti neophodnost vakcinacije, ali i booster doze. Od vitalnog je značaja da nastavimo proces vakcinacije, posebno u državama s nižim procentom vakcinisanih”, kaže Cavaleri.

Preporuke moguće booster doze

Ponavlja da je preporuka EMA-e da se podrazumijeva booster doza kod Pfizera i Moderne nakon šest mjeseci od primarne vakcinacije, ali i ukazuje na fleksibilnost u slučaju skraćivanja intervala između druge i treće doze vakcine.

U EMA-i naglašavaju da još nemaju dovoljno informacija kada je riječ o preporuci moguće booster doze za vakcinu kompanije Johnson & Johnson, koja se prima u jednoj dozi.

Kada je riječ o upotrebi različitih vakcina kod primarne vakcinacije i booster doze, u EMA-i kažu da istraživanja zasnovana na konkretnim imunološkim odgovorima sa terena podržavaju ovakvu strategiju vakcinacije.

Očekuje se da će se po ovom pitanju, kao i po pitanju potrebnog intervala između primarne vakcinacije i booster doza kod miješanja vakcina, EMA oglasiti do kraja novembra.

Izvor: Agencije