U Češkoj više od 22.000 zaraženih korona virusom u jednom danu

Taj dnevni skok predstavlja porast od 54 posto u odnosu na prije sedmicu dana i premašio je prijašnji rekord iz januara od 17.778 infekcija u jednom danu.

Osim Češke, brojevi rastu i u njoj susjednim državama Austriji, Njemačkoj i Slovačko (EPA)

Češka je u utorak prijavila 22.479 novih slučajeva korona virusa što je najviši broj u toj zemlji od 10,7 miliona stanovnika od početka pandemije, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u srijedu, prenosi Hina.

Taj dnevni skok predstavlja porast od 54 posto u odnosu na prije sedmicu dana i premašio je prijašnji rekord iz januara od 17.778 infekcija u jednom danu.

Osim Češke, brojevi rastu i u njoj susjednim državama Austriji, Njemačkoj i Slovačkoj.

Vlada se u prijelaznom razdoblju kada treba biti imenovana nova klonila pooštravanja mjera protiv širenja korona virusa, ali sve lošija situacija u bolnicama natjerala ju je da razmišlja o restrikcijama za nevakcinisane.

Bolnice su u utorak imale 4.425 pacijenata, što je ipak manje od polovice u odnosu na rekordne brojeve iz marta, a 661 osoba je na intenzivnoj njezi.

Do sada skoro dva miliona zaraženih

O različitim opcijama vlada bi trebala razgovarati u četvrtak.

Češka je dosad od početka pandemije imala gotovo dva miliona zaraženih i preko 31.000 umrlih.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle sedmice da se Češka nalazi među deset evropskih zemalja u kojima je stanje vrlo zabrinjavajuće.

U zemlji je u potpunosti vakcinisano 57,6 posto populacije, što je niže od evropskog prosjeka koji iznosi 64,9 posto, pokazuju podaci ECDC-a.

Izvor: Agencije