Izraelski sud osudio špansku humanitarku zbog finansiranja PFPL-a

Vojni sud je osudio Huanu Rashmawi na 13 mjeseci zatvora nakon što je proglašena krivom za nezakonito finansiranje Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

Huana Rashmawi je uhapšena u aprilu (EPA)

Izraelski vojni sud osudio je špansku humanitarnu radnicu Huanu Rashmawi na 13 mjeseci zatvora nakon što je proglašena krivom za nezakonito finansiranje palestinske vojno-političke organizacije Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP).

Vojska je saopćila da je 63-godišnja Rashmawi priznala svoju ulogu u “prikupljanju sredstava za PFLP”, organizaciju okrivljenu za prethodne napade na Izraelce, što je tvrdnja koju je odbacila, prenosi Fena, pozivajući se na France 24.

Sud je potvrdio kaznu koju su zatražili tužioci u sklopu sporazuma o priznanju krivice prošle sedmice, u kojem se također navodi da Rashmawi plati kaznu od 50.000 šekela (16.000 dolara).

Moguć uslovni otpust

Njen advokat Avigdor Feldman rekao je za AFP da bi Rashmawi mogla biti puštena u roku od dvije sedmice, u zavisnosti od odsluženog vremena.

“Uhapšena je od aprila i postoji šansa da bi mogla biti puštena u roku od dvije sedmice ako joj komisija za uslovni otpust smanji kaznu za trećinu”, kazao je Feldman.

Rođena u Madridu i udata za Palestinca, Rashmawi je radila za palestinsku grupu Savez odbora zdravstvenih radnika.

Izrael je naveo da je grupa usmjerila evropske donacije PFLP-u.

Prošle godine Izrael je zabranio djelovanje ove zdravstvene organizacije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije