Estonija održava vojnu vježbu, bodljikava žica na granici s Rusijom

Rezervni vojnici će pomoći u postavljanju 40-kilometarske bodljikave žice na mjestima duž ruske granice, gdje su rizici od ilegalnih prelazaka migranata najveći.

Predviđeno je da vanredna vježba traje do 25. novembra (EPA)

Vlada Estonije je pozvala 1.700 rezervnih vojnika na nenajavljenu vježbu, koja će uključivati ​​postavljanje bodljikave žice duž 40-kilometarske granice s Rusijom, kako se migrantska kriza u obližnjoj Bjelorusiji intenzivira.

Evropska unija je optužila Bjelorusiju da je odvezla hiljade migranata sa Bliskog istoka i Afrike i prisilila ih da pređu u zemlje članice Evropske unije i NATO-a Poljsku, Litvaniju i Latviju, u znak odmazde za sankcije koje su već uvedene Minsku.

Bjelorusija je negirala da je namjerno podsticala krizu, prenosi Fena.

Estonija nema granicu s Bjelorusijom

Susjedi Bjelorusije u EU, koja je bliski ruski saveznik, upozorili su da bi kriza mogla dovesti do vojnog sukoba te su proglasili vanredno stanje i rasporedili vojne snage u blizini svojih granica.

Estonija ima sličnu geopolitičku historiju kao Litvanija i Latvija, iako nema granicu s Bjelorusijom.

Vježba se organizira u namjeri da se testira brzi odgovor nacionalnog lanca zapovijedanja, saopćila je estonska Vlada.

Rezervni vojnici će pomoći u postavljanju 40-kilometarske bodljikave žice na mjestima duž ruske granice, gdje su rizici od ilegalnih prelazaka najveći, naveli su estonska policija i granična straža u saopćenju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada