Erdogan: EU treba poduzeti ‘konkretne korake’ u odnosima s Turskom

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999., njeni pristupni pregovori započeli su 2005. godine, ali je posljednjih godina njena kandidatura u suštini zamrznuta.

Erdogan je govorio na konferenciji za novinare sa španskim premijerom Sanchezom (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu zemlje Evropske unije da poduzmu “konkretne korake” za razvoj veza s Turskom, kandidatom za članstvo u EU, kao i da zauzmu strateški pristup u odnosima s Turskom, prenosi agencija Anadolija.

„Mi smo pokazali svoj principijelni stav i napore u korist dijaloga i diplomatije u cilju provođenja pozitivne agende“, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom koji boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj.

„Od sada EU treba pristupiti svojim odnosima s našom zemljom iz strateške perspektive i preduzeti konkretne korake.“

Blokade iz Atine i Nikozije

Turska je zemlja kandidat za članstvo u EU od 1999. godine, a njeni pristupni pregovori započeli su 2005. godine, ali je posljednjih godina njena kandidatura u suštini zamrznuta.

„Ne smije se dopustiti da sitni interesi nekoliko država članica oslabe EU i odnose EU-a i NATO-a”, naglasio je čelnik ove države.

Nije posebno imenovao nijednu državu članicu, ali je Turska posljednjih godina optuživala i Grčku i administraciju kiparskih Grka za blokiranje nastojanja Turske za pristupanje EU-u iz političkih razloga i za slabljenje NATO-a formiranjem „saveza unutar Alijanse“.

Nedavne izjave španske BBVA banke konkretan su pokazatelj povjerenja u Tursku, rekao je Erdogan, misleći na ponudu banke da kupi većinski udio u turskom kreditoru Garanti BBVA.

Predsjednik Turske je rekao i da su sa Španijom napravili nosač aviona, čije je porinuće već gotovo, kao i da sa ovom zemljom žele napraviti i puno veći.

Sastanak u Ankari

Premijer Španije istakao je da su bilateralni odnosi Španije i Turske dosegli izvanredan nivo.

“Želimo da Turska bude dio Evropske unije. Turska nije samo susjed, ona je za EU zajednički saveznik”, rekao je Sanchez.

Erdogan je rano u srijedu dočekao Sancheza, a prijem uz najviše državne počasti održan je u Predsjedničkoj palati u Ankari. Održali su sastanak nakon kojeg su prisustvovali 7. samitu vlada Turske i Španije.

Prvi sastanak Tursko-španskog međuvladinog samita održan je u Istanbulu 2009. godine, a posljednji u Madridu 2018. godine.

Turska i Španija tradicionalno imaju dobre odnose, a zajedno su radile kao kopredsjedvajući inicijative UN-ove Alijanse civilizacija.

Izvor: Agencije