WHO: Evropa jedina regija gdje raste smrtnost od COVID-a

Rusija je zabilježila najveći broj umrlih od početka pandemije, Njemačka, Slovačka i Češka novozaraženih, Austrija nakon ‘lockdowna’ pooštrava i uslove za ulazak u zemlju.

Mađarski vojnik u zaštitnom odijelu dezinficira učionicu škole u pokušaju suzbijanja širenja pandemije korona virusa u Budimpešti (EPA)

Evropa je jedina regija na svetu gdje je smrtnost od COVID-a 19 u porastu, pošto je u posljednjih sedam dana broj smrtnih slučajeva porastao za pet posto, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

U svom sedmičnom biltenu, WHO navodi da broj smrtnih slučajeva od COVID-a 19 u svim regijama osim u Evropi, ostaje stabilan.

Od 3,3 miliona novozaraženih, 2,1 je iz Evrope, prenosi AP.

Rusija je u srijedu zabilježila najveći broj umrlih od početka pandemije, Njemačka, Slovačka i Češka novozaraženih, dok je Austrija nakon uvođenja ‘lockdowna’ za nevakcinisane odlučila pooštriti i uslove za ulazak u zemlju.

Rusija je u srijedu imala novi dnevni rekord umrlih od posljedica COVID-a 19, 1247. Prijavljeno je i novih 36.626 slučajeva u 24 sata, uključivo gotovo tri hiljade u Moskvi, piše Hina.

U Njemačkoj je ponovo dostignut novi rekord po broju dnevno novozaraženih s 52.826, a preminule su 294 osobe. To je, prema podacima Instituta Robert Koh, za 13.150 slučaja više nego prije sedam dana.

Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnu vrijednost od 319,5.

Tokom protekla 24 sata preminule su 294 osobe zaražene korona virusom. Time se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze povećao na 98.274.

Slovačko je ministarstvo zdravstva u srijedu izvijestilo da su u utorak zabilježena 8.342 nova slučaja, što je dosad najviši broj u toj zemlji od 5,5 miliona ljudi.

Češka je pak u utorak prijavila 22.479 novih slučajeva korona virusa što je najviši broj u toj zemlji od 10,7 miliona stanovnika od početka pandemije.

Taj dnevni skok predstavlja porast od 54 posto u odnosu na prije sedam dana i premašio je prijašnji rekord iz januara od 17.778 infekcija u jednom danu.

Austrija s ‘3G’ prelazi na ‘2,5G’ pravilo

Austrija od ponedjeljka pooštrava pravila za ulazak u zemlju i s “3G” prelazi na  “2,5G” pravilo. To znači da je za ulazak u zemlju potrebna potvrda o vakcinaciji, preboljenju COVID-a 19 ne starija od 180 dana ili negativan PCR test.

Do sada je bilo moguće ući u Austriju i s negativnim antigenskim testom, ali od ponedjeljka vrijedit će samo PCR test.

Prekogranični radnici imaju i dalje na snazi “3G” pravilo, proizlazi iz nove Uredbe koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Međutim, i za njih se pooštravaju mjere, a to znači da PCR test više neće vrijediti sedam dana, već 72 sata, a antigenski umjesto 48 sati samo još 24 sata.

Potvrda o vakcinaciji bit će validna samo devet mjeseci od prijema posljednje doze, umjesto godinu dana, ali za ovaj dio uredbe predviđeno je prijelazno razdoblje do 6. decembra.

Austrija je već uvela ‘lockdown’ za nevakcinisane, a njene savezne države uvode i dodatne strože mjere.

Mađarska je u srijedu imala 10.265 novih slučajeva zaraze korona virosm, što je najviši broj od kraja marta, objavila je vlada na službenoj internetskoj stranici.

Broj se približava onom najvišem kada je u trećem valu u 24 sata bilo zaraženo 11.265 ljudi.

Ta zemalja jedva da ima bilo kakve mjere na snazi a stopa vakcinisanih je ispod prosjeka EU-a.

Izvor: Agencije