Biden zabranio ulazak u SAD predsjedniku Nikaragve i njegovim ministrima

“Represija i zloupotrebe Ortegine vlade i onih koji ga podržavaju nameću SAD da djeluju”, naveo je američki predsjednik Joe Biden.

Uvođenje sankcija prijetilo je od izbora 7. novembra na kojima nije učestvovala opozicija pošto su uhapšeni glavni predsjednikovi rivali (Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden zabranio je ulazak u SAD predsjedniku Nikaragve Danielu Ortegi, njegovoj supruzi i potpredsjednici zemlje Rosario Murillo kao i velikom broju minisitara i zvaničnika zemlje, ukazujući da se to radi zbog njihovog narušavanja demokratije, piše AFP, prenosi Beta.

“Represija i zloupotrebe Ortegine vlade i onih koji ga podržavaju nameću SAD da djeluju”, naveo je američki predsjednik u tekstu objavljenom nakon spornih nikaragvanskih izbora od 7. novembra na kojima je Daniel Ortega ponovo izabran za predsjednika za četvrti mandat.

“Donio sam odluku da je u interesu SAD da ograniči i suspenduje ulazak u SAD za članove vlade Nikaragve koju vodi predsednik Daniel Ortega, uključujući i njegovoj supruzi i potpredsjednici Rosario Murillo” i svima povezanim sa djelima koja narušavaju demokratske institucije zemlje, navodi se u tekstu.

Uhapšeni glavni rivali na izborima

Na vrlo dugom spisku osoba kojima neće biti dozvoljen ulazak u SAD su takođe zastupnici i članovi njihovih kabineta, gradonačelnici i njihovi pomoćnici optuženi da su prekršili ljudska prava kažnjavanjem mirnih demonstranata, kao i čitav niz visokih zvaničnika sigurnostnih službi, vladinih agencija, zatvorskih ustanova, sudskog sistema i ministarstva unutrašnjih poslova.

Američko ministarstvo finansija već je u ponedeljak najavilo uvođenje finansijskih sankcija saveznom tužilaštvu Nikaragve i devetorici visokih zvaničnika zemlje kao odgovor na privid izbora koje su organizovali predsjednik Ortega i potpredsjednica Rosario Murillo.

Uvođenje sankcija prijetilo je od izbora 7. novembra na kojima nije učestvovala opozicija pošto su uhapšeni glavni predsjednikovi rivali. Predsjednik Biden je odmah izbore nazvao komedijom na kojima je bez iznenađenja ponovo izabran Daniel Ortega na četvrti mandat.

Izvor: Agencije