Turska uhapsila osumnjičenog za ubistvo predsjednika Haitija

Samir Handal uhapšen je u ponedjeljak na aerodromu u Istanbulu, na putu iz SAD ka Jordanu, na osnovu crvene potjernice Interpola.

Samiru Handalu su turske vlasti odredile pritvor od 40 dana (AP)

Turske vlasti su uhapsile muškarca osumnjičenog za ubistvo predsjednika Haitija Jovenela Moisea.

Osumnjičeni preduzetnik Samir Handal uhapšen je u ponedjeljak ujutro na aerodromu u Istanbulu, na putu iz Sjedinjenih Američkih Država ka Jordanu, na osnovu crvene potjernice Interpola.

Handalu su turske vlasti odredile pritvor od 40 dana, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ministar vanjskih poslova Haitija Claude Joseph izjavio je kako je razgovarao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom o hapšenju Handala, ne navodeći detalje.

Handal se spominje kao jedan od zavjerenika koji su ubili Moisea, zbog čega je do sada uhapšeno više od 40 osumnjičenih, uključujući 18 bivših kolumbijskih vojnika i nekoliko policajaca Haitija.

Zemljotres, nasilje, nestašica goriva

Kolumbijske vlasti su navele kako većina uhapšenih bivših vojnika te zemlje nije bila upoznata s prirodom operacije za koju su bili unajmljeni.

Moise, koji je postao predsjednik 2017. godine, ubijen je 7. jula iz vatrenog oružja u svom domu, a njegova supruga je ranjena u tom napadu.

Ubistvo predsjednika Haitija je produbilo političku nestabilnost u državi koja se pokušava oporaviti i od zemljotresa magnitude 7,2  stepena, u kojem je u sredinom augusta poginulo više od 2.200 ljudi.

Haiti je pogođen i povećanim nasiljem bandi i teškom nestašicom goriva.

Izvor: Agencije