Raisi i Putin razgovarali o saradnji Irana i Rusije

Teheran i Moskva imaju mnogo zajedničkih osnova u međunarodnoj areni, uključujući borbu protiv unilateralizma i jačanje multilateralizma, poruka je dva predsjednika.

Ebrahim Raisi cijeni podršku Rusije iranskim nuklearnim pravima i potrebu ukidanja svih sankcija Teheranu (AFP)

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u utorak da je Islamska Republika odlučna u vezi s nadolazećim nuklearnim pregovorima u Beču te da osigura prava svojih građana osiguravanjem ukidanja sankcija toj zemlji.

To je kazao u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju IRNA.

Naglašavajući iransku odlučnost da proširi trgovinske i ekonomske odnose s Rusijom, Raisi je rekao da je Teheran spreman finalizirati sveobuhvatan sporazum o saradnji između dviju zemalja.

Bez promjene geopolitike u regiji

Rekao je da Teheran i Moskva imaju mnogo zajedničkih osnova u međunarodnoj areni, uključujući borbu protiv unilateralizma i jačanje multilateralizma.

Raisi cijeni podršku Rusije iranskim nuklearnim pravima i potrebu ukidanja svih sankcija Teheranu.

Također je pozdravio rusku inicijativu o obnovi mira i stabilnosti u regiji Kavkaza.

Obje strane su istakle da neće prihvatiti nikakvu promjenu geopolitike u regiji.

Putin je izrazio podršku svoje zemlje izradi sveobuhvatnog dokumenta između dviju zemalja, ističući da je Moskva odlučna provesti dogovor što je prije moguće.

Ističući da Moskva pridaje veliku važnost poboljšanju eknomskih odnosa i finaliziranju zajedničkih investicijskih programa s Iranom, Putin je rekao da dvije zemlje teže povećanju nivoa bilateralne, regionalne i međunarodne saradnje.

‘Moramo nastaviti blisku saradnju’

Osvrćući se na saradnju dviju zemalja u regionalnim pitanjima, posebno u Siriji, Putin je kazao kako su “zajedničkim radom uspjeli očuvati nezavisnost Sirije i uništiti terorističko žarište u zemlji”.

“Naravno, moramo nastaviti našu blisku saradnju, posebno u raznim regionalnim područjima.”

Ruski predsjednik je izrazio podršku pravima iranskog naroda u vezi s nuklearnim pitanjem te izrazio nadu da će u budućim pregovorima strane imati dovoljno političke volje za izlazak iz postojeće situacije.

Izvor: Agencije