Kina neće mijenjati politiku prema Tajvanu

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan i nije isključila upotrebu sile kako bi osigurala konačno ujedinjenje.

Kina nikada neće promijeniti svoju politiku prema Tajvanu (EPA)

Kina nikada neće promijeniti svoju politiku prema Tajvanu, a novi investicijski sporazum Kine i Evropske unije neće se ratificirati ako EU ne ukine sankcije Kini, rekao je kineski ambasador u Uniji u utorak, prenosi Hina.

Unatoč planovima za samit EU-a i Kine do kraja godine, komentari Zhang Minga ostavljaju malo nade za diplomatski napredak nakon što su članice EU-a poput Litve ove godine pojačalej kontakte s Tajvanom.

“Ako se išta promijeni, to će biti samo još veća odlučnost kineskog naroda da se ostvari potpuno ujedinjenje naše zemlje”, govorio je Zhang o Tajvanu.

“Čini se da neki ljudi u Evropi podcjenjuju težnju kineskog naroda za ponovnim ujedinjenjem naše zemlje”, rekao je na virtualnom think-tank događaju u Bruxellesu.

Zhang Ming je rekao da je neprihvatljiv svaki pokušaj Evropljana za uspostavom službenih odnosa s Tajvanom. Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu bio je u rijetkom posjetu Evropi krajem oktobra što je razljutilo Peking.

Kina tvrdi da polaže pravo na Tajvan i nije isključila upotrebu sile kako bi osigurala konačno ujedinjenje.

Sankcije kineskim dužnosnicima

Tajvan nema službene diplomatske odnose ni s jednom evropskom zemljom osim s Vatikanom no želi produbiti odnose s demokracijama EU-a.

EU je u martu nametnuo sankcije kineskim dužnosnicima zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu, a Kina je recipročno uzvratila. Nijedna strana nije spremna ukinuti sankcije.

Zhang je istaknuo da je Kini i EU-u trebalo sedam godina i 35 rundi pregovora da postignu investicijski sporazum u decembru prošle godine.

“Žalim što je što je zbog prepreka s evropske strane ugrožena ratifikacija (sporazuma)”, rekao je Zhang, referirajući se na sankcije.

Sankcije EU-a usmjerene su, između ostalih, na šefa Ureda za javnu sigurnost Xinjianga, Chena Mingguoa, jednog od optuženih za masovna zatvaranja muslimanskih Ujgura na sjeverozapadu Kine. EU tvrdi da je Chen odgovoran za “ozbiljna kršenja ljudskih prava”.

Kina poriče optužbe i poziva Zapad da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja.

Izvor: Agencije