Eskalacija na poljsko-bjeloruskoj granici

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i preći na teriotriju Poljske.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante (EPA)

Situacija na granici između Poljske i Belorusije, u regionu Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migrana pokušala ući na teritoriju Evropske unije, prenosi Anadolija.

Al Jazeerin reporter sa bjelorusko-poljske granice javlja da je granični prelaz sada prazan, jer se gomila povukla nakon što je ispaljen veliki broj suzavaca. Korišteni su i vodeni topovi.

“Poljske snage koriste suzavce. Dim je posvuda. Ima mnogo žena i djece koji su se počeli gušiti.”

Bjeloruski državni komitet za granice objavio je video snimak na kojem se vidi kako poljska policija interveniše u tampon zoni na granici dvije zemlje.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i preći na teriotriju Poljske.

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedjeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom.

Migranti došli uglavnom iz Iraka

Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi – Kuznica.

Bjelorusija je u oktobru suspendovala sporazum s Evropskom unijom kao i obavezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice država članica EU.

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak u zemlju i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju.

Istovremeno Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Evropu.

Izvor: Al Jazeera i agencije