Počinje prva isporuka ruskih raketa S-400 Indiji

Indija je potpisala ugovor sa Moskvom u oktobru 2018. godine o kupovini pet pukovskih kompleta S-400, čija je vrijednost procijenjena na 5,4 milijarde dolara.

Sistem S-400 je nova generacija protivzračnih raketnih sistema dugog i srednjeg dometa (EPA)

Rusija je počela da isporučuje protivzračni raketni sistem S-400 Indiji, prema onome što je u nedjelju objavila ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju, u skladu sa sporazumom koji su dvije strane potpisale prije tri godine.

Ruski mediji su prenijeli riječi direktora službe Dmitrija Šugajeva koji je rekao, prije početka sajma avijacije u Dubaiju, da su isporuke opreme za sistem protivzračne odbrane S-400 za Indiju počele i da se odvijaju prema planu.

Indija je potpisala ugovor sa Moskvom u oktobru 2018. godine o kupovini pet pukovskih kompleta S-400, čija je vrijednost procijenjena na 5,4 milijarde dolara.

Sistem S-400 je nova generacija protivzračnih raketnih sistema dugog i srednjeg dometa, a dizajniran je za uništavanje strateških i taktičkih aviona i balističkih projektila.

Indija je postala treći strani kupac ovog ruskog sistema, nakon Kine i Turske, što je naljutilo Sjedinjene Američke Države koje su zaprijetile sankcijama ovoj državi ako ne odustane.

Prošle godine su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Turskoj nakon što je kupila S-400 i isključile je iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.

Američki stav

Administracija predsjednika Joea Bidena pozvala je američke saveznike da se uzdrže od kupovine ruske opreme kako bi izbjegli sankcije prema američkom zakonu, poruka je koju je prenio ministar odbrane Lloyd Austin prilikom posjete New Delhiju u martu.

Ostin je tada izjavio da nije razgovarao o mogućnosti uvođenja sankcija, jer Indija nije primila nijednu pošiljku ruskog sistema.

Odnosi između Washingtona i New Delhija nikada nisu bili idilični, no zajednička zabrinutost oko Kine dovela je do njihovog zbližavanja otkako je Narendra Modi došao na vlast u Indiji 2014. i u vrijeme mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa (2017-2021).

Sjedinjene Američke Države su jedan od najvećih prodavača oružja Indiji. Dvije strane su razgovarale o ugovoru o nabavci američkih naoružanih bespilotnih letjelica, kao i o ogromnom ugovoru o kupovini više od 150 borbenih aviona za indijsku ratnu avijaciju, što bi pomoglo u smanjivanju jaza s Kinom.

Prije toga, američke odbrambene kompanije potpisale su ugovore o snabdijevanju Indije vojnom opremom vrijedne milijarde dolara, između ostalog i helikopterima, u sklopu modernizacije indijskih oružanih snaga, koje planiraju uložiti oko 250 milijardi dolara u tu oblast.

Ipak, Rusija ostaje najveći dobavljač oružja Indiji, što dodatno ojačava sporazum o raketama S-400 koji je Modi potpisao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 2018.

Izvor: Agencije